Dit horloge van ContinYou waarschuwt je voordat je een hartaanval krijgt

ContinYou Contact

Hartaanvallen staan helaas nog hoog op het lijstje van doodsoorzaken. En je voelt ze ook lang niet altijd aankomen. Soms is het gewoon te laat. Maar het horloge van ContinYou, de Contact, wil daarbij gaan helpen. Het apparaat waarschuwt je namelijk als je gezondheid opeens veranderd, bijvoorbeeld als je een hartaanval krijgt.

De inspiratie komt van ondernemer en oprichter van ContinYou Terje Tobiassen. Deze Noor kreeg in 2014 een hartaanval toen hij achter het stuur zat. Gelukkig overleefde hij het. De ervaring gaf hem inspiratie om zichzelf en anderen te helpen bij het krijgen van waarschuwingen als het misgaat met je gezondheid.

De Contact heeft diverse ingebouwde sensoren die de hartstlag, het zuurstofniveau in het bloed, de temperatuur en de barometrische druk van de drager in de gaten houdt. Door al die data te combineren kan het apparaat gevaarlijke situaties voorspellen voor ze gebeuren, stelt ContinYou.

ContinYou Contact

“Als het ziet dat er een verhoogde pols en minder zuurstof in het bloed is, dan kan het inschatten dat de drager gaat flauwvallen, of dat er een kans is dat het gebeurd”, stelt Tobiassen. “Via de mobiele technologie kan het horloge contact opnemen met het gezondheidspersoneel of met de familie van de drager.”

Familie

In het horloge zit een GSM SIM-kaart van provider Telia. Daarmee geeft het dus een alarm aan anderen als de gezondheid achteruit gaat en vertelt het waarom iemand zich zorgen moet maken. Daarnaast kan de gebruiker ook een grote knop indrukken, wat hetzelfde doet.

ContectYou richt zich met dit horloge op mensen van zestig jaar en ouder. Maar de technologie is volgens Tobiassen niet alleen belangrijk voor de gebruiker, maar ook voor hun familie. “Wat mij overkwam in 2014 gaf veel spanning voor mijn familie. Dit horloge geeft veiligheid aan de drager en aan hun families.”

De Contact wordt deze maand beschikbaar in Noorwegen. Of en wanneer hij naar de rest van Europa komt, is niet bekend.