IBM haalt studenten naar Amsterdam om voedselverspilling aan te pakken

IBM verzamelde vorige week de tachtig beste studenten van universiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika in Amsterdam voor het Best Student Recognition Event. Het doel? Deze studenten kennis laten maken met IBM, maar ze vooral laten nadenken over een oplossing voor voedselverspilling.

De studenten maken tijdens het driedaagse evenement uitgebreid kennis met IBM. Daarnaast krijgen ze van onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit van Wageningen te horen hoe ze data science kunnen gebruiken om problemen in kaart te brengen en oplossingen te vinden voor voedselverspilling. Alessandro Bozzon van TU Delft legt bijvoorbeeld uit hoe je social media kunt gebruiken om inzicht te geven in het gedrag van mensen. “Twitter en Instagram zijn bedoeld als communicatiemiddel, maar ze kunnen je bijvoorbeeld ook laten zien welke vervoersmiddelen populair zijn in Amsterdam. Sterker nog: we kunnen op basis van de informatie op sociale media laten zien hoe het ruikt in verschillende gebieden. Ik ben ontzettend blij dat over te kunnen brengen op de studenten, omdat zij werken aan een heel belangrijk probleem: voedselverspiling.”

IBM3

De verschillende teams hebben als afsluiting van de driedaagse elk een concept gepresenteerd om mensen bewuster om te laten gaan met voedsel. Het team van studente Ángela Delgado Castillo bedacht een app die je koopgedrag live analyseert, zodat je al in de supermarkt nadenkt over de producten die je echt nodig hebt. “Je maakt vooraf een boodschappenlijstje, maar in de supermarkt kom je soms toch in de verleiding om bepaalde aanbiedingen te kopen, ook als je deze producten niet nodig hebt. De app beloont je als je de producten op je lijstje koopt en geeft een waarschuwing als je dat niet doet, zodat je vanzelf gaat letten op de producten die je koopt. Dat zorgt er uiteindelijk namelijk voor dat we minder voedsel gaan verspillen.”

IBM2

Robert-Jan Sips is bij IBM verantwoordelijk voor de samenwerking met universiteiten en vindt het interessant om te zien hoe heel diverse teams met bijzondere ideeën komen. “We hebben bijvoorbeeld teams met studenten uit Kazachstan, Rusland, Frankrijk en Italië. Binnen IBM is het heel gewoon om op die manier samen te werken, dus daarom vinden we het belangrijk om ook de studenten te laten ervaren hoe je van mensen met een andere achtergrond kunt leren. Russen leren bijvoorbeeld veel wiskundiger dan Afrikanen, maar samen komen ze tot hele sterke concepten.”

Het is de bedoeling dat deze bijzondere concepten daadwerkelijk ingezet gaan worden in het bedrijfsleven, benadrukt Sips. “IBM werkt al ontzettend lang samen met de academische wereld, dat zit in onze genen. We hebben leren waarderen dat deze topstudenten met sterke voorstellen komen, waar ook wij veel van kunnen leren. We kijken samen met de universiteiten in Delft en Wageningen naar manieren om voedselverspilling meetbaar te maken. Daarin willen we de ideeën van de studenten absoluut meenemen.”