Iedereen Iron Man: dit masker geeft drager superkrachten


Het is dan wel een kunstproject, we kunnen er toch niet omheen dat het ook een spannende technologische ontwikkeling is. Het ‘Eidos’-masker, een onderzoeksproject aan The Royal College of Art in Londen geeft de dragen namelijk buitengewone zicht- en hoorcapaciteiten.

Een gevoel van timing kun je de studenten niet ontzeggen natuurlijk: net nu Iron Man 3 de bioscopen verovert, kondigden de Britse studenten hun ‘Eidos’-project aan.

Het masker bestaat feitelijk uit twee onderdelen, simpelweg een onder- en bovenkant. De onderkant is een mondstuk, gecombineerd met een headset. Uitgerust met een richtbare microfoon zorgt dit deel van het masker er voor dat zelfs in de meest luidruchtige menigte de drager een gericht geluid kan filteren.

dezeen_Eidos-by-Tim-Bouckley-Millie-Clive-Smith-Mi-Eun-Kim-and-Yuta-Sugawara-4De bovenkant heeft nog het meest weg van een designerbril die niet zou misstaan in een videoclip van Kanye West. Hoewel het formaat tamelijk opvallend is, is het wel uit te leggen. De bril bestaat namelijk uit een camera en twee kleine beeldschermen die de drager in staat stellen om patronen in bewegingen te herkennen. Zo’n beetje als een camera met lange sluitertijd, eigenlijk.

dezeen_Eidos-by-Tim-Bouckley-Millie-Clive-Smith-Mi-Eun-Kim-and-Yuta-Sugawara-3We zullen de komende jaren vast nog niet met een masker als de Eidos rondlopen, maar de toegepaste techniek zullen we wellicht wel in de nabije toekomst terug vinden op andere plekken. Wat te denken van het analysren van sport door middel van het de gebruikte videotechniek of het verder verbeteren van hulpmiddelen voor mensen met een hoorstoornis.

dezeen_Eidos-by-Tim-Bouckley-Millie-Clive-Smith-Mi-Eun-Kim-and-Yuta-Sugawara-6