Lifelogger Steve Mann over de opkomst van ‘sousveillance’

We doen er goed aan om het huidige privacy sentiment nog even te koesteren, want wie de nieuwste trends en gadgets ziet opkomen, weet dat er geen houden aan is. Terwijl de wereld nog valt over de sociale impact van Google Glass, komt het Zweedse Memoto langszij met een camera die elke 30 seconden een foto maakt. Het bedrijf interviewde “de vader van Lifelogging”, de Canadees Steve Mann.

Steve Mann draagt zijn titel niet zomaar. Tussen 1980 en 2013 experimenteerde hij vrijlijk met het dragen van hardware om zijn dagelijkse leven te verbeteren en op te nemen. Vanuit een uiterst opvallend prototype uit 1980 groeide zijn “Digital Eye Glass” uit tot een model wat zomaar kan gelden als inspiratie voor de Google Glass.

evolutie van wearables - Steve Mann - Numrush

Mann liep in de loop de jaren natuurlijk aan tegen een breed scala aan problemen. Hij merkte vooral dat hij in plekken met veel surveillance in de problemen kwam. Bewakers die hem in de kraag pakte, uitsmijters die hem de deur wezen. De Canadees begon zijn uitvindingen meer en meer te zien als “tegen-bewaking” of “inversed surveillance”:

So I referred to my vision aid as a “sousveillance” device, from the French prefix “sous” which means “below,” “beneath,” or “under,” as in “sous-chef” or “sous la table” (under the table).

Met de opkomst van het Internet in de jaren ’90 koppelde Mann zijn uitvindingen aan het wereldwijde web en ontstond eigenlijk bijna organisch de lifelogging movement. Alhoewel de uitvinder in zijn geval liever spreekt over een Glog: “Glog” is short for “CYBORGlog” in the same way that “Blog” is short for “WEBlog”. A lifeglog is a lifelong cyborglog, i.e. a log that does not take conscious thought or effort to generate. A weblog requires thought or effort to write. A lifelog can be for example, a handwritten diary kept over one’s entire life, whereas a lifeglog is generated automatically by machine.

Meer Steve Mann is overigens binnenkort te zien in de documentaire “Lifeloggers”, die op 14 mei aanstaande in premiere gaat.

Het is natuurlijk niet gek dat Steve Mann het puntje privacy al lang en breed voorbij is. Volgens de Canadees vervagen de grenzen tussen surveillance en sousveillance steeds meer en hoopt hij dat Memoto’s wearable en de door hem ontwikkelde “sousveillance necklace” een belangrijke rol in onze maatschappij gaan spelen:

The opposite of surveillance is sousveillance.  The opposite of hypocrisy is integrity. In some sense, therefore, the sousveillance necklace is a kind of “honesty pendant” that focuses on integrity and diminishes, or challenges, hypocrisy.

Lifelogging Necklace - Memoto - Numrush

Het hele interview met Mann is hier terug te lezen. De documentaire “Lifeloggers” gaat 14 mei in kleine kring in premieré.