Ifinity AirBeacon laadt zichzelf op via draadloze stroom

Dubbele innovatie in de wereld van de beacons: een Poolse start-up heeft een ‘batterijloze’ beacon ontwikkelt, die zichzelf herlaadt middels draadloze stroom. Die moest even vallen.

Beacons, ofwel de wondere wereld van de micro-location based diensten, zijn aan een niet te stuiten opmars bezig, zo lijkt het. Toch is er één potentiële ‘dealbreaker’: het regelmatig moeten vervangen van de batterij van de kleine Bluetooth zender/ontvangers.

Het Poolse Ifinity lijkt dat probleem te hebben opgelost met hun AirBeacon. De AirBeacon bevat geen klassieke batterij, maar haalt zijn energievooraad via elektromagnetische golven van een energiepunt in zijn omgeving. Het team van Ifinity heeft de beacon op dit moment in de test.

We figured out the way to power-up them periodically with an external power device (e.g. power converter or router) nearby. They are able to harvest power through ambient electromagnetic waves emitted by the device. One power device can source many AirBeacons

En zo werpt Polen zich de afgelopen weken op als hét land van de beacon-innovatie. Want naast Ifinity bevinden zich in het land ook grote beacon-namen als Kontakt.io en Estimote.

Niet geheel toevallig opende een grote chip-fabrikant uit Noorwegen, wiens producten vaak gebruikt worden in beacons, dan ook een R&D centrum in het land.