IJs op de weg? Deze zelfsturende helikopter brengt je naar je werk

Woon je in het noorden van Nederland en wordt er geadviseerd om niet de weg op te gaan, maar heb je toch een belangrijke afspraak? Met deze grote zelfvliegende helikopter, die precies plek heeft voor een persoon, vlieg je zo van afspraak naar afspraak!

De Chinese drone-fabrikant Ehang heeft gisteren op de CES de 184 Personal Flying Vehicle gepresenteerd. Het is eigenlijk een heel grote drone met het formaat van een kleine auto en hij heeft acht propellers verdeeld over vier armen. Hij is daarbij een soort van ‘in te vouwen’ waardoor hij precies klein genoeg is voor een parkeerplek.

Hij is precies groot genoeg om een persoon van maximaal 100 kilogram te dragen en vliegt autonoom; er zijn enkel twee knoppen voor het opstijgen en landen. De persoonlijke drone zou daarbij een snelheid van 100 kilometer per uur moeten kunnen halen. Een groot nadeel hij heeft een batterij die slechts 23 minuten mee gaat.

Het gaat (helaas) nog om een prototype, maar Ehang liet aan CNN weten dat het nauw samenwerkt met de overheid aan de nieuwe technologie. Zo voldoet de helikopter aan allerlei veiligheidsspecificatie, waaronder meerdere stroombackups, een programma dat de drone laat landen wanneer er een eerste teken van een probleem is en soort van commandocentrum op afstand voor wanneer de ‘bestuurder’ hulp nodig heeft.

Ehang beloofd dat de drone veiliger is dan autorijden, waar de bestuurders vaak de veroorzakers van ongelukken zijn. De kosten van de drone zijn nog niet bekend, maar Enhang laat weten het product verder te gaan ontwikkelen en probeert om de kosten omlaag te krijgen zodat hij (grootschalig) geproduceerd kan worden.