Ikea laat je met je iPhone nieuwe meubels virtueel in je huiskamer plaatsen voor je ze koopt

IKEA Place

Voor veel meubels ga je naar Ikea. Maar als je daar eenmaal bent, moet je maar gokken dat die ene bank ook echt mooi in je huiskamer staat. De meubelfabrikant wil dat probleem oplossen met een geheel nieuwe app, waarmee je nieuwe meubels virtueel in je huis kunt zetten voor je ze koopt.

De app heet IKEA Place en is alleen op iOS te verkrijgen. Voor de app is gebruikgemaakt van Apple’s nieuwe ARKit. De software is slim genoeg om de meubels op de juiste schaal te tonen, maar ook nog eens met de juiste soort verlichting en schaduwen. Je weet dus niet alleen of een bank misschien te groot is voor je woonkamer, maar ook of dat hoekje bij de open haard wel de juiste plek is voor een leesstoel.

IKEA Place

Heb je een keuze kunnen maken, dan kun je beelden met je vrienden delen om om hun advies te vragen. Natuurlijk kun je ook direct naar de website van Ikea gaan om je uitgekozen meubilair te bestellen.

iOS 11

De app is geheel gratis te downloaden, maar je hebt er wel iOS 11 voor nodig. Dit is omdat de ARKit alleen in dat besturingssysteem zit. Of er ook nog een Android-variant van de app komt, is niet bekend.

Overigens zit ook niet ieder meubel in de app, maar wel de basis. Bij de lancering moeten er ruim tweeduizend producten beschikbaar zijn, inclusief alle banken, koffietafels en stoelen die het bedrijf verkoopt.