In China krijgen kinderen les van een schattige Keeko-robot

Kind, robot, Keeko

In China krijgen kinderen op de kleuterschool niet alleen les van een leraar, maar ook van een kleine robot genaamd Keeko. Het apparaat is slechts 60 centimeter groot. Verder heeft het apparaat een rond, wit, mollig lichaam. Dat meldt AFP.

Keeko vertelt kinderen verhaaltjes, maar daagt ze ook uit met problemen die ze op moeten lossen. De robot is geheel autonoom en rijdt rond op kleine wieltjes. Binnenin zitten camera’s, die als navigatiesensoren werken en videodagboeken opnemen. De robot wordt inmiddels op 600 kleuterscholen in heel China ingezet.

Een van die scholen is de Yiswind Institute of Multicultural Education in Bejing. Daar worden kinderen bijvoorbeeld uitgedaagd om een prins te helpen bij het vinden van zijn weg door de woestijn. Aan de hand van vierkante matten wordt een weg voor de robot gemaakt. Als het juiste antwoord gekozen wordt, komen er hartjes als ogen op het gezicht van Keeko.

Nog geen echte leraar

De bedoeling is dat de robots later in meer delen van China ingezet worden. “Onderwijs is niet langer eenrichtingsverkeer, waarbij de leraar lesgeeft en de kinderen alleen leren”, aldus Candy Xiong, die met Keeko Robot Xiamen Technology werkt als trainer. Keeko past goed bij die nieuwe visie, doordat het de interactie aangaat met kinderen.

Toch hoef je niet te verwachten dat de robot straks alle lessen over gaat nemen. Xie Yi, de directeur van de kinderschool waar Keeko getest wordt, denkt dat dat nog erg lang gaat duren. “Om les te geven moet je de interactie aangaan, een menselijke aanraking hebben, oogcontact en gezichtsuitdrukkingen hebben. Dat is wat onderwijs onderwijs maakt.”

Toch heeft de robot wel voordelen tegenover een menselijke leraar. “Ze zijn veel stabieler dan mensen”, aldus Yi.