India laat Facebook stoppen met aanbieden van gratis internet vanwege gebrek aan netneutraliteit

Facebook is al meerdere keren in het nieuws gekomen vanwege kritiek rondom hun project Internet.org, waarmee ze gratis internet willen aanbieden in ontwikkelingslanden. Het technologiebedrijf heeft de dienst inmiddels omgedoopt tot ‘Free Basics‘, maar weet alsnog op een negatieve manier het nieuws te halen.

In India heeft de toezichthouder van de telecomindustrie namelijk bepaald dat de dienst niet verder mag in het land: het zou te weinig oog hebben rondom de vereisten voor netneutraliteit. Facebook biedt met ‘Free Basics’ namelijk geen toegang tot het hele internet, maar slechts een klein gedeelte. Daar kunnen mensen gebruikmaken van Facebook, of diensten van diens partners.

De toezichthouder heeft Reliance Communications, het bedrijf dat voor Facebook in India voor de verbinding zorgt, gevraagd om de service te stoppen totdat de netneutraliteitproblemen verholpen zijn. Dat meldt The Times of India.

Facebook roept gebruikers van de dienst op om een online petitie te ondertekenen die de telecomtoezichthouder ervan moet overtuigen de dienst niet te schrappen. Maar ook met die actie kwam Facebook onder vuur te liggen: door een fout werden ook gebruikers buiten India opgeroepen om de petitie te ondertekenen.