India wil hyperloop testen tussen steden Bombay en Poona

Hyperloop

De Indiase minister van Transport, Nitin Gadkari, wil dat Elon Musk zijn transportsysteem hyperloop komt testen tussen de steden Bombay en Poona. Dat meldt de Indiase omroep NDTV. Hemelsbreed is de afstand tussen de steden ongeveer 120 kilometer. In het concept van Musk zou de hyperloop, dat bestaat uit een vacuümbuis waar capsules doorheen vliegen, een topsnelheid kunnen halen van 1200 kilometer per uur.

NDTV schrijft dat Gadkari geïnspireerd raakte om het transportsysteem naar India te brengen na een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar ontmoette hij medewerkers van Tesla, waarna Gadkari hen aanbood om een traject voor de hyperloop op te zetten tussen de twee Indiase steden. Officieel is de hyperloop een concept van SpaceX, het commerciële ruimtevaartbedrijf van Musk. Dat bedrijf wil het concept echter niet commercieel gaat exploiteren, maar geeft andere bedrijven de mogelijkheid dat te doen.

Voorstel

De Indiase omroep schrijft verder dat Devendra Fadnavis, het hoofd van van de staat Maharashtra, waar Bombay en Poone onder vallen, heeft bevestigd dat er binnen de overheid gesprekken hebben plaatsgevonden om een voorstel te doen. Maar hij voegde er volgens NDTV ook aan toe dat SpaceX eerst het product af zou moeten maken voordat het de mogelijkheid krijgt om in de staat tests uit te voeren.

De kans dat SpaceX op het voorstel ingaat is klein, omdat het bedrijf dus niet zelf de ambitie heeft op een hyperloop te bouwen. Om de hyperloop werkelijkheid te maken heeft het ruimtevaartbedrijf een competitie uitgeschreven waarbij universiteiten en bedrijven cabines kunnen ontwerpen die mensen moet vervoeren. De finale daarvan werd onlangs weer uitgesteld en zal naar verwachting in 2017 plaatsvinden.

Daarnaast zijn er twee bedrijven bezig om daadwerkelijk hyperloops te gaan bouwen: Hyperloop Transport Technologies en Hyperloop One. SpaceX is daar niet direct bij betrokken. India zou dus beter bij een van deze bedrijven kunnen aankloppen om het transportsysteem naar het land te halen of gewoon zelfstandig met het concept aan de slag kunnen gaan.