Amerikaanse Defensie wil een volgsysteem voor drones in steden

DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, wil een systeem ontwikkelen waarbij alle drones in steden in realtime in kaart kunnen worden gebracht. Het zet daarom een onderzoeksprogramma op genaamd Aerial Dragnet, waarmee het wil kijken hoe het drones die lager vliegen dan 300 meter kan volgen.

Het systeem moet vergelijkbaar zijn met diensten waarbij je kunt zien waar alle vliegtuigen van verschillende vliegtuigmaatschappijen zich nu bevinden. Een systeem voor drones zou het leger in het buitenland kunnen helpen om zich te beschermen tegen drones van terroristen, maar kan volgens DARPA uiteindelijk ook ingezet worden om steden in de Verenigde Staten veiliger te maken.

Nu drones steeds goedkoper worden, is het voor volgens DARPA belangrijk dat de overheid een goed overzicht heeft van de acties van drones. Met name in steden is dat volgens hen belangrijk, omdat drones daar niet altijd goed zichtbaar zijn. Met het programma Aerial Dragnet wil DARPA dus een systeem ontwikkelen dat drones die langzaam en laag vliegen kan identificeren, zonder afhankelijk te zijn van de zichtbaarheid van de drones.

Dat kan door bijvoorbeeld een overkoepelende drones boven steden te laten vliegen. Meerdere drones zouden elk hun eigen wijk in de gaten moeten houden, door middel van sensoren die andere drones tussen gebouwen door kan volgen.