Indonesië driegt WhatsApp te blokkeren vanwege obscene gifjes

Indonesië dreigt WhatsApp binnen 48 uur te blokkeren als de berichtendienst het mogelijk blijft maken om obscene gifjes te versturen. Dat meldt Reuters. Het Indonesische ministerie voor Communicatie en Informatie wil dat WhatsApp de aanstootgevende gifjes verwijdert.

Het wordt voor WhatsApp moeilijk om aan dit verzoek te voldoen. De chatapp maakt gebruik van end-to-endencryptie, waardoor het niet kan inzien wat voor berichten gebruikers versturen. WhatsApp maakt de gifjes niet zelf beschikbaar, maar biedt via een derde partij de mogelijkheid om de afbeeldingen te importeren.

Het ministerie voor Communicatie en Informatie zegt dat het drie brieven naar WhatsApp heeft gestuurd, schrijft Reuters. WhatsApp reageerde door te verwijzen naar de derde partij die de gifjes-bibliotheek beheert. “De gifjes verschijnen in [WhatsApp]”, was de tegenreactie van het ministerie daarop. “Waarom moeten wij met de derde partij praten? [WhatsApp] zou het probleem moeten aankaarten.”

Tenor, een bedrijf dat gifjes via WhatsApp beschikbaar maakt, is in Indonesië al geblokkeerd, zegt het ministerie tegen Reuters. Het bedrijf was reageerde tegenover het persbureau niet met commentaar.