Infographic: een geïllustreerde gids van Game of Thrones

Volgende week maandag zal de langverwachte eerste aflevering van het vierde seizoen van Game of Thrones worden uitgezonden. Het is al bijna een jaar geleden dat we de laatste aflevering van het vorige seizoen hebben mogen bewonderen dus alle complexe verhaallijnen en karakters zullen bij de meeste mensen wat weggezakt zijn.

De serie heeft sowieso hoge verwachtingen van haar kijkers en doet daarom weinig moeite om het ons makkelijker te maken alle verhaallijnen te onthouden. Persoonlijk heb ik menig aflevering even op pauze moeten zetten om uit te zoeken wie ik nu eigenlijk op het scherm zie en hoe dit personage ook alweer verweven is in het uiterst ingewikkelde spinnenweb van verhaallijnen dat Game of Thrones heet.

Maar zelfs als ik af en toe even mis waar het precies over gaat dan doet dat niets af aan mijn beleving want iedere aflevering is gegarandeerd een spektakel. Al mag wat mij betreft de prachtige Khaleesi wel wat vaker in beeld komen (ik heb mij laten influisteren dat de CGI van de draken zo duur is dat ze daarom minder schermtijd krijgt).

Game-of-Thrones-cgi-dragon-362733

Als je toch je herinnering op wilt frissen over wie er nu ook alweer precies strijden om de Iron Throne dan komen deze infographics misschien van pas. De infographics zijn gemaakt door freelance designer Nigel Evan Dennis op Where Have All The Wildlings Gone; een visueel eerbetoon aan Game of Thrones.

De website is een geïllustreerd overzicht van alle karakters met gekleurde badges. Deze badges geven aan tot welke “house” een karakter behoord. Een grijze cirkel is bijvoorbeeld “House Stark” en een rode en gele cirkel duidt leden van het “House Lannister” aan.

Deze badges worden op hun beurt weer gebruikt in een infographic als overzicht van de complexe samenwerkingen in de Seven Kingdoms en voor een tijdlijn van de recente ontwikkelingen. Om duidelijk te maken waar je naar kijkt verschijnt er een pop-up met tekst als je met je muis over een cirkel gaat maar het blijft ingewikkeld om echt de infographic te begrijpen.

Daaruit blijkt tegelijkertijd maar weer dat je dus geen luie kijker bent maar dat de verbanden écht complex zijn. Verder is er een visualisatie van de kaart opgenomen zodat je kunt zien waar alles zich precies afspeelt en een overzicht van de verschillende geloven (bijvoorbeeld “The Lord of Light” en “Mother Rhoyne”).

Dennis heeft geen van de George R. R. Martin boeken gelezen maar hij vindt de serie alleen al complex genoeg om te ontrafelen: “The complexity is in everything. The people. The alliances. The enemies. The terrain. The politics. Everything. So displaying that complexity visually is a blast because it is a constantly changing data source.

Je hebt in elk geval nog een week om alles weer op een rijtje te krijgen en deze infographics bieden je genoeg materiaal om doorheen te werken tot maandag. Een interactieve versie van de infographics vind je hier. Laten we hopen dat we eindelijk een keer de draken in actie zullen zien dit seizoen. Ik kan in elk geval niet wachten.

w640

poster3