Instagram helpt je phishing-aanvallen te vermijden

Instagram

Phishing blijft nog altijd een groot probleem. Zo is er in Nederland al voor ruim een miljoen euro schade gemeld door deze aanvalsvorm bij de Fraudehelpdesk. Fraudeurs worden dan ook steeds beter in het nadoen van grote bedrijven. Instagram wil voorkomen dat jij hier slachtoffer van wordt en neemt nu maatregelen.

Cybercriminelen proberen via phishing veelal persoonlijke informatie en wachtwoorden van je te stelen. Dit gebeurt vaak via de mail, waarbij de aanvallers zich voordoen als een groot bedrijf, een vriend of een collega.

Tabblad met mails

Instagram wil juist voorkomen dat je het slachtoffer wordt van zo’n phishing-mail waarbij iemand zich voordoet als het sociale medium. Daarom heeft het een nieuwe beveiligingsoptie toegevoegd, waarmee een lijst van officiële e-mails die het bedrijf heeft gestuurd wordt toegevoegd aan het beveiligingstabblad, schrijft Engadget.

Het idee is dat je op deze manier zelf kunt controleren of een beveiligingsmail die je ontvangen hebt inderdaad van het bedrijf is. Staat de mail namelijk niet bij de berichten in het tabblad, dan heeft Instagram hem niet verstuurd. In dat geval is er dus een aanvaller actief.

De lijst toont overigens alleen e-mails die in de afgelopen twee weken verstuurd zijn. Ook is er een tweede tabblad met e-mails die niet gerelateerd zijn aan beveiliging, maar wel door het sociale medium verstuurd zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aankondiging van nieuwe functies.

Foto: Shutterstock.com