De PlayStation 5 verschijnt rond de kerst in 2020

PlayStation 4

Het is eindelijk zo ver: we weten wanneer de volgende generatie van de PlayStation verschijnt en hoe de gameconsole gaat heten. Het apparaat draagt de niet verrassende naam PlayStation 5 en verschijnt op tijd voor kerst 2020, schrijft The Verge.

De PlayStation 5 krijgt ook een nieuwe controller, zo heeft Sony bekendgemaakt. De controller krijgt geen rumble-technologie meer die al sinds de originele PlayStation gebruikt wordt, maar haptic feedback. Dat moet een breder scala aan feedback leveren.

Ook nieuw zijn de ‘adaptive triggers’, die in de R2/L2 triggers op de controller komen. Daar kan weerstand in geprogrammeerd worden, waardoor je de spanning voelt als je bijvoorbeeld een pijl in je boog naar achteren trekt.

Wired merkte na een hands-on met een prototype van de controller op dat deze nogal veel lijkt op de huidige DualShock 4. Qua uiterlijk verandert er dus weinig. Wel is duidelijk dat de nieuwe controller opgeladen wordt via USB-C en een grotere accu en betere speakers krijgt.

BluRay en SSD

In een interview met Wired vertellen CEO Jim Ryan en PS5 systeemarchitect Mark Cerny dat de nieuwe console standaard 100GB BluRay-discs gaat gebruiken. De spellen worden geïnstalleerd op de interne SSD. Die SSD komt ook weer met een aantal interessante mogelijkheden.

De SSD verbetert bijvoorbeeld hoe data gelezen wordt, waardoor spellen minder ruimte innemen. Daarnaast kan de installatie van spellen opgebroken worden. Wil je bijvoorbeeld alleen de multiplayer-componenten hebben? Dan kun je alleen die downloaden en de single player-opties achterwege laten.

Verder komt er een nieuw homescreen met meer sociale functies. Je moet specifieke functies van een spel kunnen zien vanaf dat scherm, zonder dat je eerst het spel in moet gaan. Die delen, bijvoorbeeld multiplayer, kun je ook direct opstarten.

Foto: Shutterstock.com