Intel en Lady Gaga gaan samen online pesten bestrijden

Techgigant Intel wil een einde maken aan online pesterijen. Met het initiatief ‘Hack Harassment‘ wil het bedrijf ervoor zorgen dat mensen niet langer online verbaal worden aangevallen. Daarvoor heeft Intel de handen ineengeslagen met Vox Media (The Verge, Re/code, Polygon), maar ook met Lady Gaga’s Born This Way Foundation-stichting.

Online pesterijen zijn in de afgelopen jaren een steeds ernstiger onderwerp geworden. Onder de noemer van Gamergate zijn bijvoorbeeld meerdere mensen met de dood bedreigd. De online ruzies hebben in de VS ook regelmatig gevolgen in de echte wereld: online pestkoppen zoeken daar het adres van hun slachtoffer op, waarna er een bommelding bij de politie wordt gedaan. Hierdoor wordt de persoon in kwestie belaagd door een SWAT-team.

Volgens Intel-CEO Brian Krzanich is online pesten inmiddels wijdverspreid. Uit een onderzoek van Pew Research blijkt dat 40 procent van de mensen hier wel eens persoonlijk last van heeft gehad en dat 73 procent de digitale pesterijen wel eens heeft gezien. Eén op de vier mensen is fysiek bedreigd en één op de vijf is gestalkt of seksueel bedreigd.

Het Hack Harassment-initiatief moet het onderwerp meer op de kaart zetten. Dat zal op een aantal subtiele manieren gebeuren. Zo zal bijvoorbeeld Kara Swisher van techsite Re/code het onderwerp aankaarten tijdens de jaarlijkse conferentie van de technologiewebsite.