Apple neemt startup over die emoties herkent, maar wat wil het bedrijf ermee?

Emotient Apple

Grote techbedrijven nemen regelmatig kleine bedrijven over die bezig zijn met één specifiek product of één specifieke technologie. Wat ze er mee willen is vaak gissen; soms zie je het werk van zo’n bedrijf later direct terug, soms op een hele andere -onverwachte- manier en soms hoor je er nooit weer wat van. Dan blijkt dat de overname vaak bedoelt om enkel goed personeel in te lijven.

In ieder geval: Apple heeft weer een opvallende overname gedaan. Emotient, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het analyseren van emoties in het gezicht. Het is een techniek die niet uniek is, want onder meer Microsoft is hier ook druk mee. Maar misschien dat Apple juist daarom snel de nodige kennis heeft binnengehaald. Eerder namen ze ook al Faceshift over dat gezichtsuitdrukkingen kan aflezen en omzetten in een digitale versie.

De techniek van Emotient wordt op dit moment gebruikt om bijvoorbeeld te checken hoe mensen reageren op advertenties. Faceshifts technologie wordt ingezet bij het maken van animatiefilms. Beide niet echt dingen waar Apple mee bezig is, dus het blijft afwachten wat Apple van plan is. Het zou zomaar kunnen zijn dat Apple gewoon wat goede mensen zocht op het gebied van kunstmatige intelligentie en beeldherkenning.

Apple heeft de overname trouwen bevestigd tegenover Amerikaanse media, maar wil niks zeggen over de reden en de verdere details van de deal.