Intel’s stemherkenning gaat functioneren zonder internetverbinding

Intel wil Siri ver achter zich gaan laten. Dat valt althans op te maken uit een recent interview dat Intel’s ‘Head of Wearables’ Mike Bell had met Quartz. Zo moet hun stemherkenning gaan werken zonder een actieve (internet)verbinding.

How annoying is it when you’re in Yosemite Park and your personal assistant doesn’t work because you can’t get a wireless connection?” aldus Bell in het interview. In gesprek met Quartz gaat hij in op een samenwerking met een niet nader genoemde software ontwikkelaar, waarbij Intel er voor zorgt dat hun stemherkenning- en besturingsysteem op de nieuwe mobiele processoren van de Amerikanen komt.

Het eerste prototype is intussen ook al verschenen, een draadloze headset die je via spraak laat werken met je smartphone. Niet geheel toevallig heeft het prototype de naam ‘Jarvis’ meegekregen, een naam die hij deelt met de persoonlijke – virtuele – assistent van Tony Stark in Iron Man-comics.

Als het gaat om het verwerken van stembesturing op een mobiel apparaat, dan lijkt het vaak alsof we over iets heel triviaals praten in het grotere aspect der technologische innovaties. Toch ligt een snelle uitrol niet zo voor de hand als gedacht, want een goede interactie met computers via spraak kan pas plaatsvinden wanneer de computer met dezelfde snelheid en accuratesse reageert als een mens.

Toch ligt het berekenen van de juiste  antwoorden nog vaak ‘verstopt’ in de cloud, waardoor mobiele devices een tikkeltje sloom reageren. Google experimenteert al jaren met een ‘offline’ stembesturing, maar komt slechts mondjesmaat vooruit.

En dat terwijl we al geruime tijd beschikken over goeie stemherkenning op onze desktopcomputers. Het was een tekortkoming van de processoren in onze mobiele telefoons en andere wearable tech die er voor zorgde dat deze niet net zo snel mee wisten te innoveren.

edison

Daar ligt dan ook de aandacht van Intel voor 2014. Met hun Quark-processor en de recent aangekondigde Edison, een PC op het formaat van een SD-card, maakt het de wereld duidelijk dat het zich dit jaar gaat bezig houden met ‘kleiner en krachtiger’.

Op welke termijn we de innovaties van Intel kunnen terugvinden in onze smartphones of andere wearables is nog onduidelijk, maar het Amerikaanse bedrijf is wel met een aantal partijen in gesprek.

Lees hier het interview van Mike Bell met Quartz.