Internationale Vrouwendag: vijf films en een livestream om te bekijken

Internationale vrouwendag

Internationale Vrouwendag is ieder jaar een goed moment om vrouwen in het zonnetje te zetten én om eens goed te kijken naar hun positie in de wereld. Dit jaar is daarin niet anders, maar met de coronacrisis en bijbehorende maatregelen is dat wel iets lastiger dan normaal. We kunnen immers weinig. Maar gelukkig zijn er wel allerlei toffe films en documentaires om te kijken, die hetzelfde bereiken. En er zijn natuurlijk ook evenementen die je met een livestream kunt volgen. Numrush zet wat opties voor je op een rij.

Becoming

Als we het over sterke vrouwen met een missie hebben, dan komt de naam Michelle Obama natuurlijk direct omhoog. Deze vrouw was immers meer dan alleen maar First Lady, ze is ook activist en zet zich in voor allerlei doelen. Enige tijd geleden schreef ze een autobiografie genaamd Becoming. Op Netflix verscheen een gelijknamige documentaire over dat boek en het bijbehorende boektournee door 34 Amerikaanse steden. De documentaire geeft een bijzonder inkijkje in Michelle Obama en de meisjes waar ze zo hard voor vecht.

Becoming kun je bekijken op Netflix.

Mulan

Nog zo’n sterke vrouw met een missie is Mulan. Deze Chinese legende gaat over een meisje dat alles op het spel zet om haar vader te redden. Als er oorlog uitbreekt in het land wordt haar vader namelijk opgeroepen voor het leger, net als andere mannen in het land. Maar Hua Mulan is bang dat hij nooit meer terug zal keren van die oorlog en neemt zijn plek in, ook al is het in China streng verboden voor vrouwen om bij het leger te vechten. Hua Mulan doet zich daarom voor als man. Zo redt ze niet alleen haar vader, maar ook heel China.

Het verhaal van Hua Mulan is inmiddels al meerdere keren verfilmd, waaronder door Disney zelf. Er is een geanimeerde versie uit 1998 en een live action-variant uit 2020. Beide versies zijn op Disney+ te bekijken.

Hidden Figures

De VS kende ooit drie briljante vrouwen die de ruimtevaart ontzettend hebben geholpen. Het gaat hier om Dorothy Vaughan, Mary Jackson en Katherine Gobels Johnson, die begin jaren ’60 bij NASA werkten. De drie zijn briljante wiskundigen, maar vooral ook vrouw én Afro-Amerikaans. Die combinatie leverde in de jaren ’60 flinke uitdagingen op. Maar ondanks alle hordes die deze vrouwen moesten nemen, wisten ze toch snel op te klimmen binnen NASA en droegen ze bij aan de lancering van John Glenn én zijn veilige terugkeer.

Hidden Figures kun je vanaf 2,99 euro op Pathe Thuis bekijken.

In het huis van mijn vader

Journaliste en filmmaakster Fatima Jebli Ouazanni heeft moeilijke keuzes moeten maken in haar leven. Ze werd in Marokko geboren en komt uit een familie waarin uithuwelijken niet vreemd is. Sterker nog: haar moeder en grootmoeder werden ook uitgehuwelijkt. Maar Ouazanni koos ervoor om dat niet te laten gebeuren, waardoor ze zestien jaar geleden gebrouilleerd raakte met haar vader. Nu probeert ze erachter te komen of ze wel de juiste beslissing heeft gemaakt.

In deze documentaire spreekt Ouazanni met haar eigen grootouders over haar keuze, maar spiegelt ze haar eigen verleden ook aan een in Nederland opgegroeid Marokkaans meisje dat wel voor een traditioneel huwelijk heeft gekozen.

In het huis van mijn vader zie je op 2Doc. 

A Secret Love

Het is 1947 en twee vrouwen vinden de liefde. Het gaat om Terry Donahue – een voormalig professioneel honkbalspeelster – en Pat Henschel. De twee runden samen een succesvol bedrijf en waren stapelverliefd. Maar ze moesten hun liefde geheim houden, wat ze bijna zeven decennia lang deden. Een paar jaar geleden kwamen ze uit de kast en nu delen ze hun verhaal.

A Secret Love bekijk je op Netflix. 

Livestream: Internationale Vrouwendag vieren met TivoliVredenburg

Internationale Vrouwendag is natuurlijk ook iets om te vieren en een goed moment om het eens over vrouwen en hun rechten te hebben met elkaar. Daarom worden ieder jaar diverse evenementen georganiseerd, zo ook dit jaar. De meeste evenementen waren afgelopen weekend al, maar TivoliVredenburg heeft er één bewaard voor vandaag. In de Utrechtse concerthal gaan diverse vrouwen vanavond met elkaar in gesprek over de vrouwendag tijdens een speciale talkshow.

Zo gaan Devika Partiman (Stem op een Vrouw), Kauthar Bouchallikht (kandidaat-Kamerlid van GroenLinks) en Sophie Straat (maker van de single Tweede Kamer) met elkaar in gesprek over waarom we meer vrouwen in de Tweede Kamer kunnen gebruiken. Ook komt er een gesprek over de positie van vrouwen in de muziek, waar journalist Lotje IJzermans, artiest en producer Tessa Rose Jackson en concertprogrammeur Doortje Hiddema voor zijn uitgenodigd. Teddy Tops en Tosca van der Weerden spreken over literatuur en design, en met Enaam Ahmed Ali wordt over de jaarlijkse Women’s March gesproken.

De talkshow kun je vanavond tussen 20:00 uur en 21:30 uur gratis volgen via een livestream van TivoliVredenburg.

Foto: Shutterstock.com