WandaVision: Dit zijn alle easter eggs uit de negende en laatste aflevering

WandaVision

WandaVision heeft ons in negen afleveringen op een behoorlijke rollercoaster gezet, maar nu zijn we toch echt bij het einde aangekomen. En ook in de allerlaatste aflevering zitten weer allerlei easter eggs, waarvan een deel ons zelfs al een glimp naar de toekomst geeft. Nieuwsgierig? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Let op: hierna volgen spoilers voor heel WandaVision.

Spoiler Alert

Ding-dong the witch is dead!

De allerlaatste aflevering van WandaVision begint middenin de actie: Wanda staat tegenover Agatha, die haar kinderen gevangen houdt. Op een gegeven moment gooit Wanda een auto richting Agatha, waardoor Agatha uit de lucht valt. Daarmee krijgen we twee easter eggs: de move met de auto zagen we eerder al in Captain America: Civil War, waar Wanda de auto tegen Iron Man aangooide.

Daarnaast zien we hoe Agatha onder de auto ligt. Of beter gezegd: we zien haar schoenen. Dat is een verwijzing naar The Wizard of Oz, waarbij een huis bovenop een boze heks valt en Dorethy alleen haar schoenen nog ziet.

Het boek en de Sorcerer Supreme

In een eerdere aflevering zagen we al dat Agatha een duister boek in haar kelder had, en het was al vrij snel duidelijk dat dit de Darkhold moet zijn. Dat blijkt nu te kloppen. De Darkhold is een boek dat we al uit de strips kennen, waarin de oude god Chthon zijn meest slechte spreuken opschreef. Dat boek kwam op aarde terecht en onder meer Agatha heeft het in haar bezit gehad.

In de laatste aflevering van WandaVision ontdekken we dat het boek een heel hoofdstuk over de Scarlet Witch bevat. Aan het einde van de aflevering, na de credits, zien we dat Wanda het boek nu in bezit heeft en het zit te lezen. De kans is groot dat dat nog gevolgen gaat hebben, bijvoorbeeld in de aankomende film Doctor Strange in the Multiverse of Madness waar we Wanda weer in zien.

Doctor Strange

Over Doctor Strange gesproken, ook daar zit een verwijzing naar in. Agatha onthult namelijk dat de kracht van de Scarlet Witch zelfs groter is dan die van de Sorcerer Supreme. Dat betekent dus dat Wanda nog meer kan dan de Ancient One dat kon én dat ze machtiger is dan Doctor Strange, al moet hij de naam ‘Sorcerer Supreme’ nog officieel aannemen.

Spectrum is een feit

WandaVision heeft ons naast een hoop backstory, een red-con en nieuwe karakters ook een nieuwe superheld gebracht: Spectrum. Monica Rambeau, de dochter van de beste vriendin van Captain Marvel, ging meermaals door de barrière die Wanda heeft gemaakt heen. En dat heeft haar nu superkrachten opgeleverd. Wat ze precies kan, is nog niet helemaal duidelijk. Maar we hebben wel gezien dat je haar niet met kogels kunt vermoorden: Monica kan de snelheid van de kogels verlagen als ze door haar heen vliegen.

WandaVision

Foto: Marvel/Disney+

Ook leuk: we zien dat Monica een vriendin van haar moeder ontmoet, een Skrull. De Skrull behoort tot het ras van shapeshifters: aliens uit Captain Marvel die van uiterlijk kunnen veranderen. Skrull zegt dat een oude vriend van haar moeder haar wil ontmoeten. De kans is groot dat die vriend Nick Fury is. En als Monica vraagt waar ze hem kan ontmoeten, wijst de Skrull simpelweg omhoog.

Scarlet Witch in vol ornaat

We wisten dat het eraan zat te komen: Wanda is nu officieel de Scarlet Witch. En dat betekent dat ze een geheel nieuw kostuum heeft, dat veel lijkt op dat uit de stripboeken. Natuurlijk is dat op zichzelf al een easter egg, maar wie nog even goed naar het kostuum kijkt ziet er nog eentje. Het kostuum lijkt namelijk wel wat op die van Magneto uit X-Men.

Dat is een opvallend iets, want in de stripboeken is Magneto de vader van Wanda en Pietro. Hoewel dat in het MCU nog niet het geval is – Wanda en Pietro zijn de kinderen van de Maximoff’s – lijkt dit wel een easter egg te zijn om het verband tussen de twee duidelijk te maken. En wat niet is, kan natuurlijk nog komen… We weten immers dat er plannen zijn om de X-Men naar het MCU te halen.

Mogelijk komt ook Pietro dan nog terug. Hoewel we nu ontdekken dat Pietro niets meer is dan een gewone inwoner van Westview die door Agatha bezeten werd, is de acteur zelf een verwijzing naar de X-Men. Dus misschien dat we hem nog terug zien in een ander universum.

Is Vision er nog?

Een ander leuk feitje is dat we ontdekken dat de Mind Stone onderdeel is geworden van Wanda. Dat is ook de reden dat ze Vision kon maken: hij is het deel van de Mind Stone dat nog altijd in haar leeft. Ondertussen is er echter nog een andere Vision, namelijk de witte variant. Deze Vision heeft het lichaam van de echte Vision, maar niet de herinneringen. De twee Visions vechten in de aflevering met elkaar en de WandaVision-Vison (wat een mond vol) geeft zijn witte helft zijn herinneringen terug.

WandaVision

Foto: Marvel/Disney+

Die scène is niet alleen uitermate vermakelijk, maar bevat natuurlijk ook weer een hoop easter eggs. Om de twee superhelden heen zien we allerlei herinneringen uit hun verleden, die logischerwijs uit de films komen die we eerder al zagen. De witte Vision besluit daarop dat hij de echte Vision is en vliegt er vandoor. De kans is groot dat we hem later dus nog een keer tegen gaan komen.

En nu?

WandaVision is nu officieel tot een einde gekomen. Maar we hebben wel wat dingen gezien die ons wat kunnen vertellen over de toekomst. Allereerst: de kans is groot dat we de tweeling nog wel weer gaan zien. In de laatste scène na de credits horen we Billy en Tommy om hulp roepen, dus ze lijken nog ergens te zijn. In de stripboeken is de tweeling met behulp van Mephisto’s ziel gemaakt en reïncarneren ze. Mogelijk gebeurt dat nu dus ook.

WandaVision

Foto: Marvel/Disney+

We weten daarnaast dat Wanda terugkeert in Doctor Strange in the Multiverse of Madness, die in maart 2022 verschijnt. Dan gaat haar verhaal dus sowieso verder. En we hebben al wat hints gekregen over wat er kan gaan gebeuren. Allereerst is Wanda dus een gevaarlijk boek aan het lezen, waar Doctor Strange vast een mening over heeft. Ook zijn er eerder al hints geweest dat Wanda een ‘Nexus being’ is, net als in de stripboeken. Nexus Beings kunnen hun dimensie aanpassen en staan in relatie met de Nexus of All Realities – een soort poort die naar diverse realiteiten leidt. En gezien de volgende Doctor Strange-film over de Multiverse gaat, is de kans groot dat de Nexus daarin voorkomt.

Tot slot is de kans dus groot dat we Vision nog terug gaan zien. En ja, ook Agatha keert waarschijnlijk terug. Zij is immers opgesloten in Westview in een sitcom-karakter, maar ze leeft nog wel. En Agatha zegt al dat Wanda haar nog nodig gaat hebben. De kans is groot dat dat inderdaad het geval is.

WandaVision

Foto: Marvel/Disney+

Wil je de easter eggs uit de eerdere afleveringen nog eens doornemen? Dat kan! Lees hier over easter eggs uit de eerste afleveringen van WandaVision: aflevering 1&2, aflevering 3, aflevering 4, aflevering 5, aflevering 6, aflevering 7, aflevering 8.

Foto’s: Marvel/Disney+