‘Internetballon van Google binnen 12 maanden actief in de lucht’

De internetballonnen van Google, die moeilijk bereikbare regio’s van internetverbinding moeten voorzien, zullen binnen een jaar om de aarde heen draaien. Dat stelt althans het hoofd van Google’s onderzoekdivisie.

De ballonnen zouden binnen 12 maanden in een constante baan om de aarde worden gebracht, aldus Astro Teller, hoofd van Google X.

Ze zullen dan niet direct de hele wereld voorzien van een connectie, maar moeten vooral laten zien dat het concept in de praktijk een haalbare kaart is.

Zonnepanelen en GPS zorgen er voor dat de internetballonnen gedurende 100 dagen op de juiste plek komen, terwijl zij navigeren op een hoogte van 18 kilometer.

Mobiele frequentie
Tijdens de eerste kennismakingen met Project Loon, in juni 2013, sprak Google over het inzetten van wi-fi als verbindingsmechanisme.

Teller legt nu echter uit dat de ballonnen gebruik maken van een LTE-verbinding (4G), waarbij er met alle grote mobiele netwerken in wereld wordt gesproken over het delen van de kostbare 4G-frequentie.

Hoewel het misschien een bodemloze put lijkt qua investeringen, benadrukt het hoofd van Google X dat er wel degelijk een commercieel belang is voor Project Loon. Immers, het online brengen van een kleine 5 miljard aardbewoners levert een interessant nieuw klantenbestand op.