Vanaf 13 september kun je je iPhone updaten naar iOS 10

De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS 10, is vanaf 13 september te downloaden. Dat maakte Apple zojuist bekend tijdens zijn jaarlijkse najaarspresentatie. Het bedrijf praat graag in superlatieven en Tim Cook noemde iOS 10 dan ook grootste update aan zijn mobiele besturingssysteem ooit.

De betaversie van iOS 10 was al eerder beschikbaar. Veel verschillende nieuwe functies waren daardoor al bekend. Zo werd Siri open gesteld aan ontwikkelaars, waardoor je je stem kunt gebruiken om binnen apps te navigeren. Cook gaf als voorbeeld dat je een Lyft, een concurrent van Uber, kan bestellen via Siri. Daarnaast is het toetsenbord slim gemaakt. Zo checkt Siri tijdens het zoeken je agenda en kan hij zoeken naar relevante contactinformatie of locaties.

Ook HomeKit heeft een prominentere plaats in iOS 10. Het platform om verbonden apparaten in je huis te beheren heeft nu een eigen app, waarmee je programma’s kunt instellen en activeren. Via geofencing kun je bijvoorbeeld instellen dat je lichten uit gaan als je je huis verlaat en de verwarming aangaat als je thuis komt.

Tot slot is iMessage flink uitgepraat. De meeste functies binnen de chatapp zijn vooral geinig en leuk, maar ontwikkelaars kunnen voortaan apps bouwen voor iMessage. Dat biedt waarschijnlijk heel veel nieuwe mogelijkheden. Mocht je geen behoefte meer hebben aan de standaardapps van Apple, dan is er goed nieuws: die zijn in iOS 10 namelijk ook te verwijderen.

Om iOS 10 te installeren moet je minimaal een iPhone 5, iPad 4 of iPad mini 2 hebben. Oudere toestellen gaan het nieuwe besturingssysteem niet ondersteunen. Het bedrijf presenteerde daarnaast de nieuwe waterdichte iPhone 7. Wil je meer weten over de iPhone 7? Check dan dit complete overzicht van iCulture.