iPhone 6S met 3D Touch vanaf 9 oktober te koop in Nederland

iPhone 6S

De iPhone 6S en 6S Plus zijn vanaf volgende week vrijdag, 9 oktober, te koop in Nederland. Afgelopen vrijdag ging ik de verkoop in onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland al van start. Zoals altijd is Nederland wat later aan de beurt en tot vandaag was niet bekend wanneer. Tegelijkertijd claimt Apple opnieuw een verkooprecord te pakken te hebben met de nieuwe iPhone: 13 miljoen stuks in het afgelopen openingsweekend.

Grootste vernieuwing in de nieuwe iPhone 6S is de toevoeging van 3D Touch en inmiddels zijn de eerste ervaringen en reviews met deze techniek online verschenen. Met 3D Touch krijgt het scherm van de iPhone een mogelijkheid om harder te drukken en daarbij extra functies op te roepen. Het nadeel is helaas dat alleen een deel van Apple’s eigen apps en een aantal apps van externe ontwikkelaars deze nieuwigheid ondersteunen. Hij wordt over het algemeen als handig ervaren, maar de mogelijkheid is vooral heel vaak afwezig.

iCulture schrijft erover:

Is het een noodzakelijke functie, die iedereen moet hebben? Welnee, maar het maakt het bedienen van de iPhone wel iets makkelijker, zoals eerder ook al bij Touch ID het geval was. Superhandig, zeker bij de huidige 6-cijferige pincodes van iOS 9, maar je overleeft het ook zonder.

The Verge analyseert:

There are a lot of things that have to fall into place, but 3D Touch overall feels like one of those ideas that only Apple can push into the mainstream — if Samsung or Huawei had delivered a similar feature, it would almost certainly be a gimmick. But the foundation for 3D Touch is solid and well-considered, and it’s easy to see how the latent potential can turn into reality.

Eigenlijk zijn alle techsites het er over eens dat 3D Touch (en de verbeterde snelheid en camera) niet genoeg reden bieden om een iPhone 6S te kopen, als je nu al een 6 hebt. Maar mocht je een ouder toestel hebben of de overstap willen maken naar een iPhone: het kan dus vanaf 9 oktober.