iSPEX: Crowdsourced fijnstof metingen doen met je smartphone

Het iSPEX-project won in oktober vorig jaar de Academische Jaarprijs en zal dit voorjaar op grote schaal ingezet worden om een unieke kaart van de Nederlandse luchtkwaliteit te creëeren. En daar kunnen zowel jij als ik aan bijdragen!

Met ingang van 22 februari kunnen geïnteresseerden de iSPEX, het speciale opzetstukje voor de smartphone, bestellen. Iedereen met zo’n iSPEX-opzetstukje kan in het late voorjaar meedoen aan de grote meetdag.

Het iSPEX-opzetstukje verandert in combinatie met de bijbehorende app een smartphone in een handomdraai in een wetenschappelijk instrument om stof in onze atmosfeer te meten.

Deelnemers richten hun telefoon met iSPEX naar een stuk heldere hemel en maken een foto. De metingen, en die van 10.000 andere Nederlanders, worden centraal verwerkt tot een fijnstof-kaart van Nederland, waarmee mensen daadwerkelijk een bijdrage leveren aan atmosferisch onderzoek.

De meetgegevens kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de gezondheidsrisico’s van fijnstof beter in kaart te brengen.

Het is voor het eerst dat er op deze schaal actief metingen in citizen science-verband worden verricht. Doel van het experiment is om de nauwkeurigheid van massale metingen vast te stellen en te bekijken hoe deze in wetenschappelijk onderzoek kunnen worden gebruikt.

Wil je een bijdrage leveren tijdens de testdagen in mei of juni? Meld je dan aan op deze website!