Amerikaanse doktoren kunnen slimme oortjes van Jabra voorschrijven

Jabra Pulse

De Sport Pulse-oortjes van Jabra bevatten een hartslagsensor en andere trackers, waardoor ze je resultaten kunnen bijhouden als je aan het sporten bent. Dat is inmiddels niks nieuws voor een wearable, maar de Jabra-doppen hebben iets bijzonders voor elkaar gekregen. Ze staan namelijk geregistreerd bij het 360 Health Program van TrainerMD – wat betekent dat doktoren in de Verenigde Staten ze kunnen voorschrijven om gezondheid in de gaten te houden.

Volgens Jabra is er nog nooit eerder een wearable op deze manier aan het doktersprogramma toegevoegd. Naast overgewicht moet de hoofdtelefoon ook helpen in de strijd tegen ziektes als diabetes en kanker. Alle verzamelde data wordt rechtstreeks naar het TrainerMD-dashboard gestuurd, waar artsen, verplegers en trainers de data kunnen inzien. Het hiervoor bedoelde programma zal in de herfst van dit jaar voor medische experts in de VS worden uitgerold.

De Jabra-doppen zijn wel een wat opmerkelijke gadget voor het programma. Oordoppen heb je immers niet altijd in, waardoor doktoren enkel bepaalde momentopnames kunnen maken als patiënten sporten. Een reden voor de keuze is niet gegeven – wellicht dat de hartslagsensor in een oor preciezere metingen kan doen dan een smartwatch om de pols.

Eerder deze week kondigde Jabra trouwens een nieuwe versie aan van de Sport Pulse. Deze kan ook de maximale hoeveelheid zuurstof in je bloed meten en bevat daarnaast alle sensoren die al in de vorige versie aanwezig waren.