Jan Lammers, Rubens Barrichello en Frits van Eerd aan de start van Le Mans 2017

Marjolijn Kamphuis

Slechts 60 auto's mogen meedoen aan een van de meest prestigieuze autoraces ter wereld: De 24 uur van Le Mans. En Racing for Holland is er dit jaar één van.

Goed nieuws voor de Nederlandse autosport: Voor het eerst in lange tijd doet er weer een Nederlands raceteam mee aan de 24 uur van Le Mans op 17 en 18 juni a.s. Niemand minder dan Jan Lammers, oud-Formule 1 coureur Rubens Barrichello en Jumbo CEO Frits van Eerd verschijnen op die datum aan de start in hun knalgele Racing for Holland bolide.

Veghel

Vandaag werd de opvallende wagen onthuld in het Brabantse Veghel, vlakbij het distributiecentrum en de Foodmarkt van Jumbo. In de zaal zitten zo te horen naast pers ook veel collega’s van het hoofdkantoor. Directeur Frits van Eerd heeft weliswaar de nodige race-ervaring, het is voor hem de eerste keer dat hij deel gaat nemen aan de zware beproeving van Le Mans: In 24 uur tijd wordt een circuit van 13,6 km afgelegd door de drie teamgenoten die elkaar afwisselen. In totaal wordt een raceafstand van bijna 5000 km afgelegd, of zoals Jan Lammers zich laat ontvallen: “Bijna een compleet Formule 1 seizoen in één dag.”

Het is niet voor niets dat Van Eerd, die het team met zijn sponsoring voor een groot deel mogelijk maakt, de hulp in heeft geroepen van de ervaren Lammers: De Nederlanse racelegende verscheen tot nu toe maar liefst 21 keer aan de start van een Le Mans race. Ook Rubens Barrichello is een groentje, als het om Le Mans gaat: Hij reed de race nog nooit eerder. Ironisch genoeg is hij nog altijd recordhouder in de Formule 1 als coureur met de meeste Grand Prixs op zijn naam: 326. Barrichello won er in totaal 11 van, en was vooral bekend als de teamgenoot van Michael Schumacher bij Ferrari.

Gouden velgen

Le Mans geldt na al die jaren nog steeds als één van de meest prestigieuze races ter wereld en trekt elk jaar recordaantallen bezoekers. Vorig jaar woonden zo’n 300.000 het autosport event bij, waarmee het zelfs het best bezochte sportevent van Europa is. Op televisie kijken bijna 200 miljoen mensen naar de race.

Alhoewel er elk jaar honderden inschrijvingen zijn is er aan de start maar plek voor 60 auto’s. Dat het team van Lammers, Barrichello en Van Eerd dit jaar een startbewijs heeft gekregen is dus uitermate bijzonder. Op de nieuwe auto is het trio natuurlijk ook erg trots: “Welke kleur hij moest krijgen stond uiteraard buiten kijf”, zegt Van Eerd op de perspresentatie. “Maar ik wilde ook graag gouden velgen, en daar moest ik nog wel even discussie over voeren. Maar zoals je ziet is het erg mooi geworden.”

Golfbaan

Volgens Jan Lammers is Le Mans elke keer weer een bijzondere ervaring: “Als je het me van tevoren had gevraagd had ik gedacht dat ik nu wel de leeftijd had waarop ik de hele dag op de golfbaan zou staan. Dat ik dit nog een keer mag doen is fantastisch. Eigenlijk is heel mijn leven het afgelopen jaar fantastisch.”

Een tip voor rookies Barrichello en Van Eerd heeft hij wel: “Volgende week gaan we testen met de nieuwe wagen op Monza. Zo’n test is onwijs belangrijk, dat zag je ook wel aan de Formule 1 tests in Barcelona. Dan snap je ineens hoe goed Max Verstappen al is, omdat hij de auto op de baan houdt en testmeters kan maken voor het team. In tegenstelling tot een nieuwe coureur, Lance Stroll, die zijn auto gelijk 2 keer in de vangrail parkeert. Zijn team kon geen data verzamelen, maar moest tot tweemaal toe een auto repareren. Dat is ontzettend kostbaar. Het allerbelangrijkste is dus dat we de auto heel houden.”

Met 350 km/u langs het tuincentrum

Dat geldt overigens ook op de baan tijdens de race zelf: “Als je net begint aan Le Mans is alles spannend. Je scheurt met 350 km per uur langs bouwmarkten en tuincentra langs de kant van de weg, het is een surrealistische ervaring. Maar als je ’s nachts om 3.00 uur in het donker en de regen rijdt, moet je die zelfde scherpte ook weten vast te houden. Als je dan even verslapt, rijdt je zo bij iemand anders de versnellingsbak en ben je klaar.”

Hoe Racing for Holland het er dit jaar vanaf gaat brengen op Le Mans kun je in het weekend van 17 en 18 juni live volgen bij RTL GP.