Japan eist een verslag van de hack bij de Japanse cryptobeurs Coincheck, nadat daar vorige week voor omgerekend ongeveer 421 miljoen euro aan cryptomunten werd gestolen. Dat schrijft persbureau Reuters. Coincheck maakte vrijdag bekend dat ongeveer 260 duizend mensen door de diefstal zijn getroffen.
In totaal zijn 523 miljoen exemplaren van de cryptomunt NEM gestolen. Coincheck heeft zijn gebruikers beloofd de schade door de diefstal te vergoeden. Voor elke NEM die is gestolen, krijgt de gebruiker 88,5 Japanse yen, omgerekend ongeveer 0,66 euro.
De financiële autoriteit in Japan heeft Coincheck nu bevolen om zijn procedures aan te passen. De beurs moet voor 13 februari een gedetailleerd rapport over de hack aanleveren en maatregelen nemen om te voorkomen dat een diefstal nogmaals kan gebeuren.
Coincheck bewaarde de gestolen Bitcoin in een wallet die was aangesloten op het internet (en daarmee kwetsbaar was), in plaats van een afgesloten wallet. Officieel zijn er geen regels of verplichtingen over het opslaan van cryptomunten in zogenaamde ‘warme’ (online) en ‘koude’ (offline) wallets.
Wanneer Coincheck de vergoeding voor de gestolen cryptomunten wil uitbetalen, is niet bekend. De Japanse financiële autoriteit moet bovendien nog bevestigen dat Coincheck genoeg tegoeden heeft om de slachtoffers te compenseren.
Mt. Gox
De diefstal van de ruim 500 miljoen NEM doet denken aan de hack bij cryptobeurs Mt. Gox in 2014. Destijds maakte het bedrijf bekend dat 650 duizend Bitcoins waren gestolen, die toen ongeveer 285 miljoen euro waard waren (met de huidige koers is dat bijna 6 miljard euro).
Hoewel de waarde van de diefstal in NEM hoger is dan die van de diefstal bij Mt. Gox in 2014, zijn de diefstallen niet een op een met elkaar vergelijkbaar.
Mt. Gox was in 2014 de grootste cryptobeurs ter wereld: in 2013 vond 70 procent van alle Bitcoin-betalingen via Mt. Gox plaats, volgens The Wall Street Journal. Coincheck is een relatief kleine beurs.
Bovendien gaat het hier om een compleet andere munt. Qua totale marktwaarde staat de NEM op de tiende plaats (8,6 miljard dollar), maar dat komt vooral omdat er enorm veel NEM in omloop zijn: 9 miljard stuks. Bitcoin staat met een marktwaarde van 191 miljard dollar nog steeds op nummer één.