Jawbone wint fitnessbandoorlog tegen Fitbit in rechtbank

Het was stof voor ophef eerder dit jaar: de maker van fitnesstracker Jawbone sleepte concurrent Fitbit voor de rechter. Daarbij ging het niet om een gebruikelijk patentgeschil – al kwam dat later wel aan bod. Nee, Fitbit werd beticht van het stelen van geheime bedrijfsdocumenten. Een beschuldiging waar de Amerikaanse rechtbank nu ook achter staat: de rechter heeft bepaald dat Fitbit inderdaad vertrouwelijke informatie van Jawbone in handen heeft.

Vijf voormalig Jawbone-medewerkers waren aan de slag gegaan bij concurrent Fitbit, maar namen daarbij meteen een stapel vertrouwelijke documenten mee. Dat gaf Fitbit een oneerlijk voordeel: ze konden immers meekijken in de boeken van de concurrent. De rechter heeft daarom geoordeeld dat de voormalig medewerkers “alle informatie, technische data, beroepsgeheimen en kennis” moet teruggeven aan Jawbone. Een woordvoerder van Jawbone zegt blij te zijn:

Wij denken dat het oordeel heel veel zegt over onze stellingen. Jawbone is blij met de sommatie van de rechtbank, waar Fitbit hard tegen streed. We kijken er naar uit om de procesvoering tegen Fitbit en diens medewerkers voort te zetten.

Hoewel Fitbit de documenten moet teruggeven, is de strijd waarschijnlijk nog niet gestreden. De geheime data was immers lange tijd in de handen van Fitbit, waardoor veel van de kennis hieruit inmiddels wel bekend is bij het bedrijf. Hoeveel schade heeft Jawbone hierdoor opgelopen? Daar zal de rechter vermoedelijk binnenkort over oordelen.