Jeep roept duizenden auto’s terug die te hacken zijn via de radio

Als je een Jeep Renegade uit 2015 rijdt, dan is de kans groot dat je binnenkort een uitnodiging van de dealer krijgt. De Amerikaanse auto’s blijken namelijk te hacken en moeten daarom voorzien worden van een update.

Het gaat om voertuigen die voorzien zijn van radio’s met een 6,5″ touchscreen, die volgens eigenaar FIAT Chrysler Automobiles in 7.810 auto’s gemonteerd is. Deze radio is namelijk kwetsbaar voor hackers. FCA ligt in dat opzicht al langer onder vuur, want nog niet zo lang geleden werden 1,4 miljoen voertuigen teruggeroepen. Deze auto’s bleken op afstand te hacken via Uconnect, het infotainment-systeem van het Italiaans-Amerikaanse concern.

JP015_073RN__mid

FCA stelt dat deze terugroepactie niets van doen heeft met de Uconnect-problemen, omdat de auto’s alleen te hacken zijn als kwaadwillenden toegang hebben tot de auto. Dit zou nog niet gebeurd zijn, want het bedrijf vond de problemen bij interne tests. Het is dan ook vooral uit voorzorg da de radio’s een update krijgen. Jeep-rijders kunnen deze update zelf installeren, maar het is ook mogelijk om dit door de dealer te laten doen.

De kans is niet groot dat veel Nederlandse automobilisten last hebben van de Jeep-problemen, al is het maar omdat het merk hier jaarlijks zo’n 500 auto’s verkoopt. Ter vergelijking: grote merken als Volkswagen zetten in ons land jaarlijks 40.000 tot 50.000 auto’s weg. In Amerika is dat anders, want daar verkopen FCA en Jeep auto’s in veel grotere aantallen.