Zien: Comedian John Oliver gaat weer los op netneutraliteit

John Oliver is een man van internetvrijheid en steekt dat absoluut niet onder stoelen of banken. De Brit in Amerikaanse dienst besteedde daarom 3 jaar geleden al aandacht aan netneutraliteit — in een video die viral ging , en doet dat nu weer. Dat is niet voor niets, want het thema staat weer bovenaan op de agenda in de VS.

In het segment heeft Oliver het over de huidige problemen die er met netneutraliteit — het principe dat bepaald dat alle content op internet gelijk behandeld moet worden — zijn. 3 jaar geleden hielp zijn video bij het vasthouden aan netneutraliteit, maar dat was in het Obama-tijdperk. Nu is daar Donald Trump, die er enorm van geniet om wat Obama voor elkaar kreeg te niet te doen. Daarom staat het wederom onder druk.

Nieuwe baas FCC is bedreiging

Oliver ziet het vooral als groot probleem dat Donald Trump een nieuwe baas van de Federal Communications Commision (FCC) aangesteld heeft: Ajit Pai. Hij is daardoor nu de baas rond alle telecommunicatiewetgeving in de VS. Opvallend aan Pai is dat hij vorige maand nog zei dat de regelgeving van de FCC flink op de schoep moet en de ‘dagen van netneutraliteit geteld zijn’.

Argumenten genoeg dus voor Oliver om de handschoen wederom op te nemen en weer eens flink los te gaan op netneutraliteit en de FCC: