Camera-expert Microsoft gaat bij Nokia werken aan virtual reality

Tijdens de hoogtijdagen van Nokia’s smartphones stonden de toestellen bekend om hun bijzonder goede camera’s. Terwijl techgiganten toestellen met zo’n 8-megapixel op de markt brachten, verkochten Nokia en Microsoft telefoons met maar liefst 41-megapixel. Deze telefoons maakten gebruik van PureView-technologie – dat werd ontwikkeld door camera-expert Juha Alakarhu. En hij keert terug naar Nokia.

Alakarhu gaat bij Nokia aan iets nieuws werken: virtual reality. Volgens Recode wordt hij de ‘head of imaging’ voor Nokia’s Ozo VR-camera, een apparaat waarmee een omgeving in 360 graden kan worden vastgelegd. Dat past ideaal bij de terugkerende camerabaas van Microsoft. Bij de PureView-telefoons stopte hij beeldprocessors in de camera’s, waardoor foto’s op specifieke manieren verwerkt konden worden. Dergelijke technologie is een must voor 360 graden-camera’s.

Het klinkt als een strategische move van Nokia, maar wellicht had Alakarhu simpelweg geen keuze. Onlangs ontsloeg Microsoft wederom personeel, ditmaal bijna 3.000 mensen. Daarmee zou de telefoontak van het bedrijf compleet gefileerd zijn, waardoor een smartphonecamera-expert niet echt meer nodig is.