Julian Assange is niet langer de hoofdredacteur van WikiLeaks

Julian Assange begon in 2006 de website WikiLeaks en was sinds die tijd de hoofdredacteur. Nu is hij echter vervangen, meldt CNet. Reden is dat de website in de afgelopen zes maanden geen contact met Assange kon krijgen. De nieuwe hoofdredacteur is Kristinn Hrafnsson, een journalist uit IJsland. Assange blijft wel de uitgever.

Assange zit al ruim zes jaar in een kleine kamer in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij kwam daar in de hoop te voorkomen dat hij werd uitgeleverd aan Zweden wegens een verkrachtingszaak. Zweden heeft de aanklacht inmiddels laten vallen. Assange is echter ook in Groot-Brittannië aangeklaagd, vanwege zijn borgtocht.

Daarnaast is Assange bang dat ook de Verenigde Staten een uitlevering willen, vanwege spionage. Vorig jaar zou het Amerikaanse ministerie van Justitie overwogen hebben om een aanklacht tegen WikiLeaks en Assange in te dienen, vanwege een connectie met het lek in 2010 van diplomatieke kabels en militaire documenten.

Ecuador zegt ondertussen dat de situatie van Assange niet voor eeuwig door kan gaan. In maart verloor hij zijn toegang tot het internet, omdat hij een overeenkomst met het land had overtreden waarin stond dat hij zich niet zou mengen in relaties met andere landen.

Gelekte geheimen

WikiLeaks zegt in de afgelopen 12 jaar ruim 10 miljoen geheime overheidsdocumenten op zijn website te hebben geplaatst. Het gaat onder meer om e-mails van de Democratic National Committee tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, en een video van een Amerikaanse helikopter in de Iraakse oorlog die twee journalisten doodschiet.