Deze Star Wars-projecten komen er de komende tijd aan

The Acolaty, Star Wars

Het was onlangs groot nieuws: na zeven jaar komt er in 2026 eindelijk weer een nieuwe Star Wars-film. Maar er wordt aan nog veel meer content gewerkt, waarvan een deel al bijna verschijnt. Wat kunnen we de komende tijd allemaal verwachten? Wij zetten het voor je op een rij.

Allereerst: er loopt op dit moment ook nog gewoon een Star Wars-serie. We hebben het dan over Star Wars: The Bad Batch, over een groep klonen met een ‘defect’. De serie zit ondertussen in zijn derde en laatste seizoen. Ondertussen nadert de ontknoping, want op 1 mei verschijnt de allerlaatste aflevering.

Star Wars: Tales of the Empire (4 mei 2024)

Fans hoeven na het einde van The Bad Batch niet lang te wachten op meer content in de franchise. Slechts drie dagen later, op Star Wars-dag, verschijnt namelijk Tales of the Empire. Deze animatieserie volgt op de Tales of the Jedi-serie en volgt twee bekende personages uit het universum. Het gaat om Morgan Elsbeth, die we in Ahsoka ook al zagen, en voormalige Jedi Barriss Offee, die we in The Clone Wars leerden kennen.

De serie toont hoe de twee vrouwen het pad naar de Dark Side volgen. Voor Barriss is dat een vervolg op haar verhaal uit The Clone Wars. In die serie zagen we namelijk hoe ze beste vriendinnen was met Ahsoka, toen de twee nog jong waren. Maar Barriss raakte gedesillusioneerd door de Jedi en besloot Ahsoka te verraden. De voormalige Jedi liet een bom afgaan in de Jedi Temple en liet het lijken alsof Ahsoka achter de aanval zat. Ahsoka werd uit de Jedi Order gezet, al bleef Anakin – haar meester – in haar geloven. Uiteindelijk werd Ahsoka’s onschuld bewezen, maar ze keerde niet terug naar de Order, tot verdriet van Anakin. Barriss werd ontmaskert als daadwerkelijke dader, maar we komen er pas nu achter wat er precies met haar is gebeurd.

Tegelijkertijd volgen we dus Morgan Elsbeth en voor haar duiken we juist haar verleden in. We kennen Morgan Elsbeth nu immers als Nightsister en duidelijke fan van de Dark Side. Maar hoe ze op dat pad is gekomen, dat weten we niet. Tales of the Jedi moet dat duidelijk gaan maken.

Tales of the Jedi verschijnt op 4 mei op Disney+.

The Acolyte (4 juni 2024)

Zowel The Bad Batch als Tales of the Empire zijn animatieseries. Maar in juni dit jaar is het tijd voor een volgende live action-serie: The Acolyte. Deze serie wordt gemaakt door Leslye Headland, die ook de Netflix-serie Russian Doll mede bedacht.

The Acolyte speelt zich honderd jaar voor de gebeurtenissen uit Star Wars Episode I: The Phantom Menace af. In de serie onderzoekt een gerespecteerd Jedi Master een schokkende reeks criminele gebeurtenissen. Maar daarmee komt hij opnieuw tegenover een gevaarlijke strijder uit zijn verleden te staan. Hoe meer aanwijzingen volgen, hoe verder de twee een duister pad volgen waar duistere krachten onthullen dat niet alles is wat het lijkt.

De serie krijgt acht afleveringen en start op 4 juni op Disney+.

Skeleton Crew (2024)

Over deze serie wordt al enige tijd gesproken. Sterker nog: de serie had in 2023 al moeten verschijnen. Maar helaas, het project liep vertraging op en verschijnt nu ergens in 2024.

De serie gaat over een groep tienjarige kinderen van een kleine planeet, die per ongeluk verdwaald raken en hun weg naar huis moeten vinden. Het verhaal speelt zich in dezelfde tijd als The Mandalorian en Ahsoka af, dus na de gebeurtenissen van Star Wars Episode VI: Return of the Jedi.

Skeleton Crew wordt gemaakt door dezelfde makers als Spider-Man: No Way Home en het is al bekend dat Jude Law een hoofdrol speelt. Verder is echter nog weinig bekend over de serie. We weten helaas dus zelfs niet wanneer de serie precies verschijnt.

Andor seizoen 2 (2025)

Na dit jaar wordt het schema van Star Wars iets rustiger. Tenminste, van wat we nu weten – de kans bestaat natuurlijk dat er in de komende weken, in aanloop naar Star Wars-dag op 4 mei, meer bekend wordt gemaakt.

In ieder geval weten we dat de hitserie Andor in 2025 een tweede seizoen krijgt. Dit is ook direct het laatste seizoen van de serie, dat over moet lopen in de film Rogue One: A Star Wars Story. Waar het eerste seizoen over slechts een jaar uit het leven van Cassian Andor ging, zien we in het tweede seizoen gebeurtenissen uit meerdere jaren.

Wanneer het tweede seizoen precies verschijnt, is nog niet bekend.

The Mandalorian & Grogu (22 mei 2026)

In 2026 volgt dan eindelijk weer een nieuwe film, zeven jaar na de vorige film. Deze film gaat – zoals de titel al aangeeft – over de Mandalorian en zijn geadopteerde zoon Grogu. De film wordt net als de serie geregisseerd door Jon Favreau en de productie moet ergens dit jaar beginnen.

Helaas is er nog weinig bekend over de film, maar we weten wel dat de film op 22 mei 2026 verschijnt.

Drie andere Star Wars-films (18 december 2026 & 17 december 2027 & ??)

Naast The Mandalorian & Grogu zijn al twee andere releasedata voor films aangekondigd: 18 december 2026 en 17 december 2027. En tijdens een eerder evenement werden drie films aangekondigd, nog zonder releasedatum. De kans is groot dat twee van die films in de nieuwe slots verschijnen, al is onbekend welke wanneer verschijnt.

Toch is al wel wat bekend geworden over de films. Zo is duidelijk dat James Mangold – die nu aan Andor werkt – een van de films regisseert, namelijk Dawn of the Jedi. Die film speelt zich 25.000 jaar voor de andere films af en gaat over de eerste Jedi. Ook onderzoekt deze film het ontstaan van de Force zelf.

De andere film wordt geregisseerd door Dave Filoni. Een grote naam in de wereld van Star Wars: Filoni leerde nog onder George Lucas himself en maakte series als The Clone Wars en The Bad Batch en hij werkte met Jon Favreau aan The Mandalorian. Veel van de content die nu gemaakt wordt, komt dus uit zijn koker of is een afgeleide van zijn eerdere projecten. Filoni staat bovendien sinds vorig jaar aan kop van Star Wars en bepaalt de algehele koers van de franchise.

Ook gaat hij dus een film regisseren, wat een spinoff wordt van The Mandalorian en Ahsoka. Let wel: dit is dus niet The Mandalorian & Grogu, die door Jon Favreau geregisseerd wordt. Dave Filoni heeft laten weten dat de serie verband houdt met een groot event in het tijdperk van de New Republic. Meer dan dat, is helaas nog niet naar buiten gebracht.

Tot slot verschijnt een film van Sharmeen Obaid-Chinoy, die zich vijftien jaar na The Rise of Skywalker afspeelt. Deze film gaat opnieuw over Rey, maar veel meer weten we nog niet.

Komt er nog meer?

Naast alle projecten waarvan we weten dat ze in ontwikkeling zijn, zijn er ook een aantal waarvan de status onbekend is. Denk bijvoorbeeld aan de film over Lando. Dit zou in eerste instantie een serie worden, maar vorig jaar liet Disney weten er toch een film van te maken. Het is echter niet duidelijk wanneer de film verschijnt of hoe ver de ontwikkeling daarvan is.

Dat geldt ook voor de film Star Wars: Rogue Squadron, het vierde seizoen van The Mandalorian en het tweede seizoen van The Book of Boba Fett. Een aantal andere projecten – zoals Rangers of the New Republic, een trilogie gemaakt door Rian Johnson en een film gemaakt door J.D. Dillard en Matt Owens – hebben ook al enige tijd geen updates meer gekregen en worden überhaupt niet meer genoemd in updates door Lucasfilm en Disney. De kans is dus groot dat die niet meer doorgaan.

Eerder waren ook films door Kevin Feige, en David Benioff en DB Weiss aangekondigd, maar die zijn inmiddels geschrapt.

Foto: Disney+