‘Justitie VS wil Facebook dwingen om versleuteling Messenger uit te schakelen’

Facebook Messenger advertentie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou Facebook willen dwingen om de versleuteling van Messenger uit te schakelen. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen. Door de versleuteling uit te schakelen, kan de overheid de inhoud van berichten inzien voor strafrechtelijk onderzoek.

Het verzoek zou ingediend zijn in een zaak rond de internationaal opererende Mara Salvatrucha-bende. De FBI stelt dat dit een van de gevaarlijkste criminele groepen in de Verenigde Staten is. De overheid zou voor het onderzoek de spraakberichten van een verdacht bendelid willen afluisteren.

Encryptie

Probleem is natuurlijk dat de berichten met end-to-end-encryptie zijn versleuteld. Daardoor zijn de berichten alleen in te zien voor de zender en de ontvanger. Facebook zou daardoor alleen aan de wens van de overheid kunnen voldoen als het de versleuteling voor alle Messenger-gebruikers verzwakt.

Mocht de overheid het sociale medium hiertoe kunnen dwingen, dan heeft dat mogelijk vergelijkbare gevolgen voor andere chat-apps als WhatsApp en Telegram. Facebook zou deze wens hebben aangevochten. Het sociale medium en Justitie willen niet op het nieuws reageren.