Een paar afvalbakken thuis hebben staan om afval te kunnen scheiden is tegenwoordig eerder norm dan uitzondering. Maar hoe zit dat eigenlijk op kantoor? Wordt daar wel (genoeg) gescheiden? Kantoormedewerkers vinden van niet, blijkt uit onderzoek van Bonton naar aanleiding van de Week van de Circulaire Economie onder ruim 500 bedrijven.
Thuis beter
Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de ondervraagden thuis beter afval scheiden dan op werk. Zij beoordelen dit thuis gemiddeld met een 7,8 en op werk met een 6,6. Maar liefst een kwart van de medewerkers beoordeelt het scheiden op werk met een 5 of lager. En 58,3 procent geeft aan zich milieubewuster te voelen dan de organisatie waar zij voor werkt.
Werkgever verantwoordelijk
Maar liefst 90 procent van de respondenten vindt afvalscheiding belangrijk. Het bewustzijn over het belang van afval scheiden is in de afgelopen twee jaar onder medewerkers op kantoor gestegen, vindt 66 procent. Bovendien vindt ruim de helft van de medewerkers vindt dat hun werkgever hier verandering in moet brengen, vinden vooral jongeren en hoogopgeleiden.
Hoewel het ook opvallend is dat iets minder dan de helft (48 procent) van de medewerkers gemotiveerd wordt door de werkgever om afval te scheiden. Ongeveer de helft van de respondenten vindt een medewerker aantrekkelijker wanneer deze actief bezig is met afval scheiden.
Afval scheiden op kantoor
Je vraagt je misschien af hoe de afvalscheiding er op dit moment uitziet op menig kantoren. Van alle medewerkers geeft 55,7 procent aan dat de werkgever actief bezig is met het scheiden van afval. 32 procent vindt dat niet en 12,3 procent is niet op de hoogte of hun organisatie actief bezig is met het scheiden van afval. Zo scheiden de bedrijven het:
- Papier en karton wordt met 88,3 procent het meest gescheiden
- Vertrouwelijke documenten worden op 60,6 procent van de werkplekken gescheiden
- PMD-afval (plastic, metalen en drankpakken) is in 47,9 procent een aparte afvalstroom
- Koffiebekers worden op 41,2 procent van de werkplekken apart afgevoerd
- GFT wordt op 37 procent van de werkplekken gescheiden
- 31 procent van de medewerkers geeft aan dat glas gescheiden wordt.
Verder nog wat interessante cijfers op een rijtje:
- 80,7 procent geeft aan volgens de richtlijnen van de organisatie afval te scheiden
- 77,5 procent is wel zelf verantwoordelijk
- Tot slot geeft 45 procent aan zich te ergeren aan gebrekkig afval scheiden door collega’s – een deel van hen geeft dit ook bij de collega’s aan.