Kaspersky waarschuwt gebruikers Spotify na hack

Heb je een Spotify-account? Dan kun je beter maar even je wachtwoord veranderen. Dat adviseert het securitybedrijf Kaspersky na berichtgeving van onder meer Forbes. Dat meldt dat na een hack de gebruikersnamen en wachtwoorden van honderden accounts online verschenen.

Spotify ontkent dat er sprake is van een hack van hun systemen, mogelijk hebben de internetcriminelen de accountgegevens op een andere manier weten te achterhalen. Volgens Forbes zijn geen betaalgegevens gepubliceerd, maar is van sommige accounts wel vermeld of het een gratis of betaald account is en waar de gebruiker vandaan komt. Dat betekent echter niet dat de hackers geen betaalgegevens in handen hebben: die zouden het namelijk goed doen op de zwarte markt.

De site schreef eerder al over het aanbod van Spotify-accounts op het dark web. Naast Spotify zijn ook accounts van Netflix populair. Het aanbod daarvan is inmiddels zo groot, dat een account op het dark web nog maar 25 dollarcent waard is.

Kaspersky adviseert om wachtwoorden regelmatig te veranderen en ook om niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten te gebruiken, omdat een hacker daarmee in één keer toegang heeft tot meerdere accounts van verschillende diensten.