Kerst ready: 5 tips om je huis klaar te maken voor Kerstmis

kerst

Kerst komt steeds dichterbij en dat betekent dat de meesten van ons steeds meer in de kerstsferen beginnen te komen. Daar horen natuurlijk gezellige lampjes, een kerstboom vol mooie ballen én kerstmuziek bij. Maar hoe pak je dit nou het beste aan? Speciaal voor de feestdagen geeft Daan Alferink samen met Google ons vijf handige tips om het hele huis kerstproof te maken.

Je kent Daan misschien wel van de hilarische video’s op Instagram, maar dat is niet zijn enige talent. Hij is namelijk interieurstylist en weet dus wel hoe je je huis kerst ready maakt. En wel zo:

1. Oogverblindend

Volgens Daan mag de verlichting groots. Kerst is het feest waar je een maand lang even niet aan je elektriciteitsrekening moet denken. Te weinig licht in de boom is volgens Daan namelijk echt een dealbreaker. Dit jaar gebruiken we het liefst goud licht om de warmte terug in huis te brengen. Heb je een boom van 1 tot 1,5 meter? Gebruik dan zeker tussen de 100 en 350 lampjes. Bij een boom van 2 tot 2,5 meter zit je goed met 750 lampjes. Tip van de dag: controleer van te voren of alle lampjes het doen. “Voordat je dadelijk honderden lampjes in de boom hebt gehangen en de helft kapot is. Dan komen er namelijk woorden uit je mond die helemaal niets met kerst te maken hebben.”

kerst

Beeld: Unsplash

2. Basiskerstballen

Je leest het inderdaad goed: basisballen. Volgens Daan vormen ballen dé basis in je boom. Deze ballen, groot of klein, hang je als eerst op, na de verlichting natuurlijk. Hang ze diep in de boom en zorg voor één of maximaal twee kleuren. Deze basiskerstballen zetten de toon van de boom. Daarna kun je aan de slag met de opvallende ornamenten, zoals slingers of andere kitscherige aankleding. Waarschijnlijk staat de boom wel even in de huiskamer en daarom is het slim om naar de kleuren in je interieur te kijken en de basis daarop af te stemmen. Heb je groene accenten in je huis? Kies dan voor goud en donkerbruine kerstballen. Trendkleuren voor kerst zijn er niet: “Ga voor je eigen stijl en neem ruim. De boom moet bijna omvallen van de hoeveelheid. Dus verstevig dat stammetje en hangen maar.”

3. Muziek

Iets waar we écht niet omheen kunnen tijdens kerst is natuurlijk de muziek. Alle kerstklassiekers komen weer tevoorschijn en daarom is het belangrijk dat je goede speakers in huis hebt. Met de Google Nest Audio kun je overal in huis jouw favoriete muziek aanzetten door er alleen maar naar te vragen. Terwijl je bezig bent met de kerstverlichting uit elkaar halen en dus even geen handen vrij hebt, roep je gewoon: ‘Google, speel All I Want for Christmas van Mariah Carey’. Huppakee: je soloact kan beginnen. Kerst zonder muziek kan volgens Daan écht niet en dit digitale hulpje maakt het een stuk eenvoudiger. Een fijne bijkomstigheid: de Google Nest Audio staat mooi in je interieur en weet het antwoord op al jouw kerstvragen. Van ‘hoelang moeten lamskoteletten grillen?’ tot ‘gaat het sneeuwen vandaag?’. Voor de echte luxe poezen onder ons is er nog een hele fijne functie. Als je de verlichting in de kerstboom aansluit op een slimme stekker hoef je alleen maar te zeggen: ‘Hey Google, zet de lichtjes uit’. Dan hoef je niet meer achter de kerstboom te zoeken naar het stopcontact. Hét perfecte kerstcadeau voor onder de boom.

Google Nest Audio

Beeld: Google

4. Aan tafel

Sta je uren in de keuken, ben je een paar ingrediënten vergeten en arriveren je gasten veel te vroeg? Het overkomt de besten. Daan heeft het perfecte advies om je gasten af te leiden: schenk mooie champagnecoupes met een lekker bubbeltje. Het voordeel is dat mensen de tijd vergeten met een drankje, ze vinden alles lekker wat je kookt en de gezelligheid groeit per coupe. En daarbij is je tafel echt in één minuut een stuk chiquer met coupes dan de welbekende langwerpige champagneglazen. “Kleine tip: tel ze wel even van tevoren, want dit is echt zo’n glas dat mensen na afloop stiekem in hun tas doen.”

Beeld: Unsplash

5. Geur

Volgens Daan is geur één van de belangrijkere zintuigen tijdens kerst. In de decembermaand je het beste voor een winterse geur kiezen in huis. Denk aan de geur van dennen, hout en kruiden of een rokerig accent van open vuur. Dan ruikt je huis heerlijk naar de winter en ziet het er ook nog eens gezellig uit met die kaarsjes aan.

Fijne kerst!

Beeld: Pexels