Onderzoek wijst uit: sporten met je partner maakt je gelukkiger

sporten met partner

In principe maakt sporten je al een gelukkiger mens. En dan bedoelen we vooral het gevoel ná het sporten natuurlijk, we weten tenslotte allemaal hoe lastig het is om je ertoe te zetten om daadwerkelijk naar de sportschool te gaan. Als je dan eenmaal klaar bent: ja, dan is dat geluk zeker wel te voelen. Maar wist je dat er een manier is om nóg gelukkiger te worden van sporten? Juist, door te gaan sporten met je lover.

Sporten met je partner heeft namelijk een positief effect op zowel je eigen geluk, als op jullie relatie. We leggen je uit hoe dat precies zit.

Sporten is gezond

Iedereen heeft zijn eigen redenen om een bezoekje naar de sportschool te brengen, maar één ding is zeker: sporten is gezond. Zowel voor je mentale gezondheid, als je fysieke. Het geeft je doorzettingsvermogen, maakt je fitter en het maakt je geest leeg. Het zorgt ervoor dat je een flinke dopamine- en serotonine boost krijgt.

Sporten met je partner

Uit een recent onderzoek dat verscheen in Psychology Today blijkt dat er iets is dat je misschien wel nóg gelukkiger maakt, op twee vlakken zelfs. Juist, we hebben het hier over sporten met je partner. Voor dit onderzoek werd een steekproef afgenomen onder 95 studenten. Zij hadden allemaal een vaste relatie, en bezochten op regelmatige basis (twee tot drie keer per week) de sportschool. Er werd gekeken naar de emoties tijdens de inspanning en hun dagelijkse stemmingen, maar ook naar hoe tevreden zij die dag waren met hun relatie.

Wat bleek? Deelnemers die met hun romantische partner trainden, hadden daarna een positievere dag dan de deelnemers die alleen of met vrienden sportten. Het samen trainen zorgde voor een fijner gevoel na de training en dat resulteerde in een positievere stemming gedurende de dag.

Motivatie

Hoe dit precies zit, zal nog verder onderzocht moeten worden. Maar een fijn inzicht is het in ieder geval wel. Samen sporten is natuurlijk ook een stuk gezelliger dan alleen, en als het nou ook nog eens iets goeds voor je relatie kan betekenen is dat al helemaal een goede motivatie. Dat niet alleen natuurlijk: want wat is een betere motivatie dan sporten met je lover? Het is ten slotte een fijne stok achter de deur om ook vandaag nog even een work-out te doen.

Beeld: Shutterstock