Noorwegen gaat Popcorn Time-gebruikers waarschuwen

De Noorse autoriteiten zijn actief op zoek naar mensen die gebruik maken van de streamingdienst Popcorn Time. De nationale copyright-waakhond heeft inmiddels een lijst samengesteld met 75.000 gebruikers en gaat deze groep dit najaar ‘een verrassing’ bezorgen.

Het is de vraag wat de instantie met de lijst van plan is, want het is weliswaar toegestaan om IP-adressen in de gaten te houden, zonder tussenkomst van de rechter zijn verdere stappen verboden, meldt TorrentFreak. Verder is het op dit moment onmogelijk om de adressen aan namen te koppelen. We vragen ons dan ook hardop af wat we moeten verwachten van deze ‘verrassing’.

Popcorn Time is de afgelopen maanden bezig met een flinke opmars. De dienst is in ons land zelfs populairder dan waar ook ter wereld en dat gaat vanzelfsprekend ten koste van betaalde diensten, zoals Netflix. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat er op steeds meer plekken actie wordt ondernomen om Popcorn Time in te dammen. Ongeveer een week geleden werden in Denemarken twee personen gearresteerd die websites runden over Popcorn Time, terwijl de betreffende websites offline werden gehaald.

Ook in Amerika was Popcorn Time de afgelopen dagen in het nieuws. Daar stapten de makers van The Cobbler naar de rechter om elf gebruikers van Popcorn Time te kunnen aanpakken. Zij hopen via deze weg te achterhalen wie er achter de vastgelegde ip-adressen zitten, zodat deze mensen hierop kunnen worden aangesproken. Het is onduidelijk wat deze filmmakers verder van plan zijn.