KPN zegt roaming gedag: Nieuwe abonnementen zijn in heel de EU te gebruiken

Klanten van KPN kunnen vanaf eind deze maand een abonnement afsluiten waarbij je geen extra geld betaalt voor bellen, sms’en en internetten in andere landen van de EU. Je kunt nu voor 30 euro per maand bijvoorbeeld een abonnement afsluiten met onbeperkt bellen/sms’en en 5 GB data. Huidige abonnees met een Zorgeloos-abonnement kunnen voor 5 euro per maand hun complete bundel ‘opwaarderen’ naar gebruik in de EU.

Het gebruik is volgens de voorwaarden beperkt tot 60 dagen per jaar. Daarboven behoudt KPN zich het recht voor om toch extra kosten in rekening te brengen, valt te lezen in de kleine lettertjes.

2017

De telecomaanbieder maakt met dit aanbod een opstapje naar volgend jaar. Vanaf juni 2017 worden de extra kosten voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland afgeschaft, nadat daar vorig jaar een akkoord over werd bereikt.

De afgelopen jaren zijn de kosten voor roaming in het buitenland al geleidelijk gedaald. Afgelopen april werden de tarieven opnieuw bijgesteld. Providers mogen nog wel een extra toeslag bovenop je normale tarief rekenen, maar dat mag maximaal 5 cent per MB of gebelde minuut en maximaal 2 cent per sms zijn (exclusief btw).

In andere landen boden providers al de mogelijkheid om een databundel voor de hele EU te kiezen. Tot nu toe zagen we dat in Nederland nog niet. T-Mobile kwam eerder dit jaar nog wel met een aanbod waarbij je -afhankelijk van je abonnement- 50 MB tot 2 GB uit je bundel kosteloos in het buitenland kunt gebruiken. Ook voor bellen en sms’en hoef je niet bij te betalen.

De verlaging van de tarieven heeft (logischerwijs) als gevolg dat Nederlanders steeds vaker mobiel internetten in het buitenland.