Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben een manier gevonden om kunstmatige huid te maken, waarmee het ook echt mogelijk is om aanrakingen te voelen. Een speciale sensor voelt wanneer de huid wordt ingedrukt, waarna er een signaal naar het juiste deel van de hersenen wordt gestuurd. De huid kan worden gebruikt om kunstmatige ledematen echt aan te laten voelen.
De gevoelssensor in de kunstmatige huid bestaat uit rekbare circuits, die rond de arm gewikkeld worden. Dit soort sensoren wordt al langer mee geëxperimenteerd, maar de nieuwe kunstmatige huid verschilt op een belangrijke manier van alternatieven. De aanraaksignalen worden namelijk direct naar het brein verstuurd, terwijl alternatieven het signaal eerst met een computer vertaalden.
Het signaal dat de kunstmatige huid creëert is vergelijkbaar met hoe aanrakingen op echte huid worden gecommuniceerd. Omdat er geen computer of microcrontroller wordt gebruikt, vereist de technologie veel minder stroom. Daarnaast is de kans op verkeerde interpretaties kleiner, omdat ons lichaam al gewend is aan deze vorm van aanraaksignalen.
De wetenschappers zijn nog niet klaar. Hoewel ze de technologie hebben bedacht, moet deze nog worden verkleind om goed te werken op kunstmatige ledematen. De huid vereist ontzettend veel kabels en sensoren om aanrakingen door te geven voor ieder stuk van de huid. Dat terwijl iedere sensor vrij complex in elkaar zit.