Leiders EU-landen: Sociale media moeten garanderen dat persoonsgegevens beschermd zijn

Facebook

De regeringsleiders van de EU-landen eisen dat sociale media als Facebook garanderen dat de persoonlijke gegevens van burgers volledig beschermd zijn. Dat zeiden de leiders gisteren tijdens een top in Brussel, meldt NU.nl.

De uitspraak komt tijdens het schandaal met Facebook en het bedrijf Cambridge Analytica. Cambridge Analytica kreeg gegevens van 50 miljoen gebruikers van het sociale medium in handen. Op basis daarvan werden psychologische profielen van kiezers opgesteld, in een poging hun stemgedrag te beïnvloeden.

Cambridge Analytica werkte onder meer voor de presidentscampagne van Donald Trump en het Leave-kamp van het Brexit-referendum. Thierry Baudet beweerde vorig jaar tegen het onderzoeksplatform Follow The Money ook gebruik te maken van de diensten van het bedrijf. Zijn partij Forum voor Democratie ontkent dit nu.

Onderzoek

EU-president Donald Tusk zei dat de Europese leiders de zaak heel serieus nemen. “De Europese en nationale wetgeving moet worden gerespecteerd en worden gehandhaafd.” Het Europees Parlement kondigde eerder al aan onderzoek te doen naar het schandaal.

Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement, heeft Mark Zuckerberg uitgenodigd om opheldering te geven. “Het Europees Parlement wil achter de volledige waarheid van het Facebook-verhaal komen. Het is onacceptabel dat iemand persoonlijke data, die in vertrouwen aan een bedrijf zoals Facebook zijn gegeven, voor een ander doel heeft gebruikt.”

Zuckerberg liet gisteren voor het eerst wat van zich horen. Daarbij erkende hij fouten te hebben gemaakt, maakte hij zijn excuses en beloofde hij maatregelen. De regeringsleiders van de EU komen in mei terug op de kwestie.