Lenovo IdeaPad Duet review: Fantastische 2-in-1 Chromebook voor onvoorstelbare prijs

We kennen de zegswijze ‘timing is alles’. Dat geldt zeker voor het schrijven van dit stuk. Want op elk ander moment had ik waarschijnlijk voor gekozen om nu achter mijn computer te zitten voor het schrijven van deze Lenovo IdeaPad Duet review.

Had me voor deze zomer voorgesteld aan de Lenovo Ideapad Duet en ik had het Chromebook uitvoerig getest om vervolgens op een geschikt moment achter mijn computer te duiken en een review te schrijven. Maar juist dit voorjaar was ik begonnen om vooral ‘onderweg’ langzaam overstappen van mijn Macbook naar een iPad met toetsenbord en trackpad.

Intussen al een behoorlijk eind in die transitie, kwam de Duet dus precies op het juiste moment om eens goed te vergelijken.

Laptop of tablet?

Daarbij stap ik misschien wel heel gemakkelijk over de vraag die ik zelf nog steeds niet helemaal kan beantwoorden. Is de Lenovo IdeaPad Duet een laptop of een tablet?

Mocht je die discussie kort willen houden, dan kijk je naar de productcategorie en is de kous af. Het is een Chromebook, volgens die definitie een laptop en dat is dat.

Maar dat is het niet, want het magnetische toetsenbord kan los worden gekoppeld van het scherm, waarmee de Duet een 10.1 inch tablet is. Een schermformaat dat bovendien wat aan de krappe kant is voor een laptop.

Het zit hem natuurlijk ook een beetje in de naam beklonken, deze dualiteit. Maar door dat los te koppelen toestenbord, de 10.1 inch afmeting en het daardoor toch wat krappere toetsengedeelte, heb ik hem toch vaker vergeleken met mijn iPad+toestenbord setup dan een 13 inch (of groter) laptop.

Gunstige prijs

Het betekent ook gelijk dat de Duet een unieke plaats inneemt in die vergelijking, dankzij een bijzonder prijskaartje. Het instapmodel van de Duet beschikt over 4GB werkgeheugen en 64GB opslag en komt op €299. Wil je meer lokale opslag, betaal je €349 voor een 128GB-variant.

Als we dat afzetten tegenover de meest recente iPad (vanaf €379) of Surface Go (vanaf €459) is dat al een forse stap omhoog ten opzichten van de Lenovo. En dan komen er bij de tablets van Apple en Microsoft nog de kosten van een hoesjes-met-toetsenbord-functionaliteit bij.

Met die gunstige prijs komen wel wat beperkingen. Zoals gezegd is het toetsenbord wat compact, wat ook geldt voor de trackpad. Met een 10.1 inch scherm geldt natuurlijk dat er gezocht moet worden naar een balans tussen toetsenbord en trackpad.

Daarnaast heeft de Duet slechts de beschikking over één poort. De USB-C poort van de Duet kan veelzijdig worden ingezet, maar is natuurlijk wel bezet zodra je de Chromebook aan het opladen bent. Er overigens ook geen ingang voor je koptelefoon maar Lenovo levert wel een dongle mee in de doos.

Ervaring

Aan de andere kant leverde de Lenovo IdeaPad Duet wel exact dezelfde ervaring voor mij als het werken op de iPad met toetsenbord.

Het werken op een tablet als vervanger voor een laptop of desktop vergt een andere mindset. Er is natuurlijk de hardware, die je beperkt in bijvoorbeeld video’s bewerken of andere intensieve processen. De Duet maakt gebruik van een 2.0Ghz octacore processor, die dichter in de buurt komt van een krachtige smartphone dan de processoren die je in duurdere Chromebooks vindt.

Op het beperkte schermoppervlak kun je ook niet eindeloos tabjes in je browser openen zonder het overzicht kwijt te raken. En hoewel je met twee schermen naast elkaar kunt werken, wordt het al snel krapjes qua leesbaarheid.

Dat is op het 16:10 touchscreen van de Duet niet anders. Maar toch, ik heb deze hele review geschreven op de Chromebook met slechts sporadisch een afwijking van mijn typegedrag op mijn laptop of desktop. Als er al een uitdaging was (is), dan is het de backspace, die vrij pietepeuterig is en terwijl ik op de Logi Craft of toetsenbord van mijn laptop vrij vlotjes aantik met pink of ringvinger, tastte ik op de Lenovo vaker net even mis dan lief was.

Vanuit de tijd dat ik nog wel eens wat zat te programmeren heb ik de gewoonte overgehouden dat ik tijdens het schrijfwerk eigenlijk altijd mijn teksten selecteer met shift-pijltjes toetsen, wat ook op de Duet’s lay-out even spannend was.

Overigens heb ik ook een omgekeerd effect van de overstap van computer naar tablet. De keren dat ik wel iets met de muis wil selecteren/slepen val ik op de tablet vaak terug op het touchscreen – zo ook bij de Duet. Met vette vingers op mijn laptop en desktop als gevolg: ik betrap mezelf er nu regelmatig op dat ik op die schermen ook probeer te selecteren en slepen.

De hele dag door

Ondanks die limitaties was de Lenovo IdeaPad Duet gedurende mijn testperiode wel een betrouwbaar maatje om op terug te vallen gedurende de dag. En dan ook echt de hele dag.

Dat is mede te danken aan de indrukwekkende batterij van de Duet. Volgens Lenovo zou de batterij volledig opgeladen zo’n 10 uur mee moeten kunnen gaan, maar in de praktijk ging hij tijdens twee enigzins normale werkdagen daar zelfs overheen.

Welke apps je gedurende dag veelvuldig gebruikt heeft daar zeker invloed op. Op de dagen dat ik bijna alleen maar in Chrome zat te werken, had de batterij het een stuk makkelijk dan wanneer ik moest switchen tussen apps, een videocall deed via de Duet of een muziekje afspeelde.

Maar over het algemeen kon de Duet bij het slapen gaan aan de lader zonder dat ik die nodig had gehad gedurende de dag. In de avond of ‘s-nachts opladen is trouwens wel aan te raden, want snel opladen doet de Duet met de bijgeleverde adapter niet echt.

Conclusie

De Lenovo IdeaPad Duet is een fantastische laptop/tablet-combinatie, ondanks het feit dat het in beiden categorie geen perfect apparaat is. Logisch, als je kijkt naar de spagaat die het apparaat aanneemt.

De Duet is niet geschikt voor extreme multi-taskers, maar is een goeie 2-in-1 voor mensen die thuis en onderweg liever wat compacters gebruiken wat werk op te verrichten. Of voor scholieren en studenten die liever geen zware of forse laptop mee naar hun opleiding zeulen.

De prestaties van de Duet staan eigenlijk niet in verhouding tot het prijskaartje van de Chromebook. Alleen daarom al mag je de Lenovo IdeaPad Duet niet overslaan in je overweging als je op zoek bent naar een compacte 2-in-1 oplossing.

De Lenovo IdeaPad Duet is verkrijgbaar in een 64GB (€299) en 128GB (€349) versie en te koop via Coolblue en Bol.com.

Foto’s in deze Lenovo IdeaPad Duet review via Lenovo

Eindoordeel

Lenovo IdeaPad Duet

8.5

Pluspunten

  • Compact en lichtgewicht
  • Stijlvolle afwerking
  • Gunstig prijskaartje
  • Goeie batterij

Minpunten

  • Toetsenbord iets te krap
  • Slechts één poort
De Lenovo IdeaPad Duet is een 2-in-1 Chromebook. Het 10.1 inch display is los te koppelen van het toetsenbord, waardoor je de Duet naast laptop ook als tablet kunt gebruiken.
Design
8.0
Batterijduur
9.0
Gebruiksgemak
8.0
Prijs/Kwaliteit
9.0