Lenovo toont prototype VR-bril die twee keer zo goedkoop is als HTC Vive en Oculus Rift

Lenovo komt later dit jaar met een eigen virtual-reality-bril, die moet concurreren met bijvoorbeeld de HTC Vive en Oculus Rift. In aanloop naar de CES in Las Vegas hebben verschillende media, waaronder Engadget en The Verge, al een prototype mogen zien. De bril moet uiteindelijk tussen de 300 en 400 dollar gaan kosten; de concurrentie is dubbel zo duur.

Het eerste dat opvalt is dat de bril compacter en lichter is dan veel andere VR-headsets. Hij weegt 350 gram, terwijl de HTC Vive ruim 500 gram is. Aan de buitenkant zitten twee camera’s, die bedoeld zijn om je positie en beweging te tracken, zonder dat daarvoor externe sensoren zijn. Dat scheelt een hoop gedoe, omdat je geen ruimte hoeft in te richten met extra apparatuur om door VR-applicaties te kunnen lopen.

De bril heeft twee OLED-schermen van 1440 bij 1440 pixels. Dat is een hogere resolutie dan de eerder genoemde brillen hebben, maar hoe de beeldkwaliteit in de praktijk is konden de journalisten nog niet proberen bij het prototype.

Augmented reality

Qua software kiest Lenovo voor het Windows Holographic-platform van Microsoft. Dat betekent niet alleen dat de bril samenwerkt met Windows-computers, maar ook dat apps en games die voor de platform zijn gemaakt automatisch werken met de headset.

Windows Holographic is ook de techniek achter de Microsoft HoloLens, dat is een (transparante) augmented-reality-bril. Die is bedoelt om digitale informatie en objecten toe te voegen aan de wereld om je heen. Mogelijk werken dat soort toepassingen ook op de VR-bril van Lenovo, doordat je dankzij de twee camera’s de wereld om je heen kunt zien. De AR-ervaring zal daardoor echter wel minder zijn.