Speakers Zipp van Libratone ondersteunen binnenkort Alexa

De Zipp-speakers van het Deense audiobedrijf Libratone ondersteunen vanaf deze herfst de spraakassistent Alexa van Amazon. Gebruikers van de speakers kunnen het apparaat na een update met hun stem bedienen. Libratone volgt hiermee andere speakerfabrikanten, die ook stembediening voor hun apparaten beschikbaar maken.

De Amerikaanse concurrent Sonos maakte vorige week bijvoorbeeld bekend dat zijn speakers binnenkort spraakbediening gaan ondersteunen. Het bedrijf kreeg vervolgens een lading kritiek over zich heen. Sonos vereist van zijn klanten namelijk dat ze de nieuwe privacyvoorwaarden accepteren en zodoende data met het bedrijf delen. Doet een klant dat niet, dan loopt hij het risico dat zijn product op termijn niet meer werkt.

Ook Libratone gaat zijn klanten verplichten om de update voor Alexa-ondersteuning te installeren, zegt het bedrijf tegen TechCrunch. De Zipp en Zipp Mini gaan echter niet continu meeluisteren in huis. Normaal gesproken gebeurt dat wel. Het permanent op de achtergrond meeluisteren is namelijk nodig om een activeringswoord te kunnen opvangen. Zodra de stemassistent dit woord hoort, gaat hij actief meeluisteren.

De Zipp en Zipp Mini van Libratone doen dat dus niet, waardoor gebruikers een fysieke knop in moeten duwen om spraakassistent Alexa te activeren. Bovendien moeten gebruikers, na de update, de stemassistent eerst inschakelen via de app.