Sonos

"Sonos: Luister, of je hoort niets meer"

Rejo Zenger

Tegenwoordig koop je geen product meer, maar je neemt een dienst af. De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Sonos maken dat overduidelijk.

Sonos kondigde vorige week een verandering in de gebruiksvoorwaarden van haar speakers aan. Als gebruiker wordt je voor het blok gezet: accepteer de nieuwe voorwaarden of accepteer dat je speakers waardeloos worden.

Rejo ZengerRejo ZengerMaandelijks staat columnist Rejo Zenger van Bits of Freedom stil bij digitale burgerrechten. Deze maand: de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Sonos.Met de nieuwe voorwaarden wil Sonos ruimte maken voor de introductie van de integratie met Amazon’s home assistant. Anders gezegd: de luidspreker gaat meeluisteren met wat jij in huis doet. Die slikken of stikken-houding van Sonos laat zien dat het bedrijf niet écht naar gebruikers luistert.

Vroeger was misschien niet alles beter, maar als het aankomt op eigendom, zeker een heel stuk simpeler. Kocht je een boek, dan was dat boek van jou. Jij kon bepalen wat je er mee deed. Je kon het boek lezen, als onderzetter gebruiken, verbranden, weggeven, uitlenen en verkopen. Doen wat je wilt zonder dat je iemand om toestemming hoeft te vragen.

Als je datzelfde boek in digitale vorm koopt, dam koop je meestal slechts her recht om het te lezen. Je mag (en kunt!) het niet zomaar uitlenen of verkopen. De uitgever leest met je mee en heeft in sommige gevallen de mogelijkheid om het boek op afstand van je ereader te halen.

Geen product

Tegenwoordig koop je geen product meer maar een dienst. Je wordt misschien eigenaar van de hardware, maar je hebt verder slechts een licentie op het gebruik van de functionaliteit. En daarmee koop je afhankelijkheid van de fabrikant. De fabrikant kan met een druk op de knop bepalen of en hoe je jouw apparaat kunt gebruiken. Wat op het ene moment nog wel kon, kan op het volgende misschien niet meer.

Zo ging de overname van de “slimme” thermostaat Revolv door Google niet ongemerkt voorbij: na minder dan twee jaar stopte Google met de ondersteuning en deed de thermostaat helemaal niets meer. Ook is er een garagedeur die weigert nog naar je te luisteren na een negatieve recensie.

Van de zotte

Sonos wil achteraf jouw apparaat veranderen en als je weigert houdt hij op met werken. Dat is toch van de zotte? En dat is precies wat er nu ook bij de toch-niet-zo-slimme luidsprekers van Sonos gebeurt. Het bedrijf zegt: accepteer onze nieuwe gebruiksvoorwaarden of accepteer dat er op een gegeven moment geen geluid meer uit je speakers komt. Dus: luister of je zult niets meer horen. Je hebt goed geld neergelegd voor een set speakers met bepaalde specs. Het bedrijf wil dan achteraf jouw apparaat opeens veranderen en als jij dat weigert zouden de speakers helemaal niets meer doen? Dat is toch van de zotte?

Dat moet anders: je moet er vanuit kunnen gaan dat de standaardfunctionaliteit van een product dat je gekocht hebt minstens een aantal jaar blijft werken. Best als Sonos nieuwe functies wil toevoegen, maar dan zonder dat door de strot van de gebruiker te duwen. Als die niet wil, dan heeft Sonos gewoon pech.