Waar blijft de revolutionaire Light L16 camera met 16 lenzen?

Light L16

Op 9 oktober 2015 schreef ik over de Light L16. Een revolutionaire camera, die supercompact is, maar waarmee je toch heel ver in kunt zoomen en foto’s met weinig scherptediepte kunt maken. Dat komt omdat de camera 16 kleine lenzen heeft. Alles wat andere camera’s hardwarematige doen in de lens, lost hij softwarematig op middels slimme algoritmes. Je moest wel even wachten op deze camera, want hij zou pas in de zomer van 2016 op de markt komen. Da’s nu! Maar de Light L16 is nergens te bekennen. Hoe zit dat?

Volgens Recode is de camera vertraagd en niet een paar maanden maar minstens een half jaar. De eerste exemplaren van de Light L16 worden pas begin volgend jaar verstuurd. De vertraging is veroorzaakt door problemen met de chip die al het rekenwerk moet doen. Om te compenseren voor de vertraging wordt de zoomfactor verhoogd en krijgt hij meer opslag, maar nog steeds: mensen die hem in oktober al bestelden hebben straks dus ruim een jaar gewacht op de camera.

Het is een fenomeen wat we steeds vaker zien. Bij technologische Kickstarter-projecten is het een wonder als iets op tijd komt. Meer dan de helft van de projecten waar ik de afgelopen jaren via crowdfunding geld instopte, liepen maanden vertraging. En er zijn er een aantal waar ik nog steeds op wacht.

Ook bij de Oculus Rift zagen we het dit dit voorjaar gebeuren, nadat het überhaupt al jaren had geduurd voor de consumentenversie van de bril af was. En ik vrees dat de vertraagde Light L16 alles behalve het laatste vertraagde apparaat zal zijn.