Google beveiligt Chrome tegen hackers met kwantumcomputers

‘Hackers met kwantumcomputers’ klinkt als een slechte regel uit een jaren ’80 cyberpunkfilm, maar in 2016 bestaan dit soort hackers echt. Een kwantumcomputer kan gebruikt worden om op slimme manieren bijvoorbeeld encryptie te kraken, om zo binnen te dringen bij beveiligde gegevens. Om te voorkomen dat zoiets in Google Chrome gebeurt, test Google volgens Wired op dit moment beveiliging tegen dit soort kwantumhacks.

Een kwantumcomputer kan veelĀ snellerĀ berekeningen maken dan de computers die we nu gebruiken. Een gewone computer heeft bits, die een 0 of een 1 kunnen zijn. Bij een kwantumcomputer is de staat van zo’n bit vrij ambigu, waardoor ze in theorie in beide staten kunnen zijn volgens de machine. Deze zogeheten qubits geven een kwantumcomputer meer mogelijkheden, waardoor hij complexere en snellere handelingen uitvoert.

Heel veel ‘kwantumhackers’ zul je nog niet tegenkomen – de meeste kwantumcomputers staan nog in universiteiten en onderzoekscentra. Google bereidt zich echter op iedere mogelijkheid voor door er nu al tegen te beveiligen. Zo is je webverkeer in 2021 ook nog veilig genoeg in Chrome.