Stratio onthult volgende week tijdens de CES de LinkSquare. Dit apparaatje moet ervoor moet zorgen dat consumenten precies weten wat er in de verpakking van hun voedsel of medicijnen zitten.
Stratio laat aan VentureBeat weten dat het product ontwikkeld is naar aanleiding van de toenemende angst door voedsel- en medicijnschandalen in de Verenigde Staten. In 2013 werd er bijvoorbeeld bekend gemaakt dat 30 procent van de vis die in restaurant in de Verenigde Staten werd verkocht verkeerd gelabeld was. Daarboven op kwam dat 40 procent van de medicijnen, en 80 procent van de ingrediënten in de medicijnen die in de Verenigde Staten werden verkocht, gemaakt werden in gebieden buiten de VS die niet gecontroleerd werden.
De consument is volgens Stratio terecht bezorgd over de echtheid van producten en heeft daarom de LinkSquare ontwikkeld. De LinkSquare is een draagbare en veelzijdige spectrometer. Hij gebruikt een SWIR-sensor die licht op het object ‘afvuurt’ en daarna de reactie van het materiaal op het licht opvangt.
Ieder type molecuul reageert een andere manier op het licht waardoor ieder materiaal zijn eigen unieke ‘optische vingerafdruk’ heeft. De optische vingerafdruk wordt daarna door een algoritme geanalyseerd en vergeleken met de gegevens in de database van Stratio. De resultaten ontvangt de gebruiker daarna op zijn smartphone.
De LinkSquare herkent daardoor gelijk nep-medicijnen of verkeerd gelabeld voedsel dat met het blote oog soms niet te zien is. Jae Hyung Lee, CEO en oprichter van Stratio zegt daarover:
Onze ogen zijn de meest belangrijke instrument dat we hebben voor het evalueren van de dingen om ons heen, maar alleen het kijken vertelt je niet alles. LinkSquare geeft je belangrijke informatie die je anders had gemist.
De LinkSquare wordt volgende week gepresenteerd op de CES en gaat waarschijnlijk zo’n 200 dollar kosten. Voor nu is hij alleen nog te gebruiken met Android, maar in 2016 komt daar waarschijnlijk iOS bij.