Loonkloof tussen mannen en vrouwen gegroeid

Loonkloof

De loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat al sinds jaar en dag. Maar waar hij lange tijd kleiner werd, blijkt hij de afgelopen twee jaar juist groter te zijn geworden. Dat blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek van Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit, waar NOS over schrijft.

Mannen verdienen volgens het onderzoek – dat eens in de twee jaar gehouden wordt – nu gemiddeld 7,4% meer dan vrouwen voor hetzelfde werk. Twee jaar geleden was dat nog 5%.

Dus, waar ligt dat dan aan? Meerdere factoren spelen mee. Allereerst: in de afgelopen twee jaar heeft 70% van de mensen in loondienst een salarisverhoging gehad, maar die is voor mannen gemiddeld hoger dan voor vrouwen. Mannen kregen er gemiddeld namelijk 16% bij, vrouwen 9%. Daarnaast starten mannen vaak hoger binnen dezelfde salarisschaal dan vrouwen. En het zijn vaker vrouwen dan mannen die een tijdje stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege kinderen of mantelzorg. Daardoor zijn er minder of zelfs geen gesprekken over doorgroeien of salarisverhoging.

Toch verklaart dat alles de groeiende loonkloof niet helemaal. Jaap van Muijen, onderzoeker van Nyenrode, oppert wel een mogelijke verklaring tegenover de NOS, namelijk dat er veel onderhandeld is in de afgelopen twee jaar en mannen zich daarbij harder hebben opgesteld. Maar dat betekent niet dat vrouwen harder moeten onderhandelen: “Het is echt aan de werkgevers om te laten zien hoe ze ervoor zorgen dat de lonen binnen een bedrijf of organisatie zo eerlijk mogelijk zijn verdeeld.”

Verschillende cijfers

Opvallend is wel dat er verschillende onderzoeken zijn naar de loonkloof en die hebben toch wat andere conclusies. Het CBS zag in 2022 juist nog een daling in de loonkloof: het gemiddelde uurloon van vrouwen was toen zo’n 13% lager dan dat van mannen. Bovendien loopt het verschil volgens het CBS jaarlijks met gemiddeld 0,5 procentpunt terug.

Ook het Europese Eurostat volgt de verschillen in salarissen. Hun meest recente cijfers zijn van 2021, toen het bruto uurloon van vrouwen in Europa 12,7% lager was dan dat van mannen. Dat gat dicht zich erg langzaam, becijferde Bloomberg eerder dit jaar. Als we op deze manier door blijven gaan, is de loonkloof in heel Europa pas in 2086 helemaal gedicht.

Foto: Shutterstock.com